2009. gada 23. aprīlis, 15:09

FM: Samazinātie kredītreitingi apgrūtina Latvijas iespējas veikt aizņēmumus starptautiskajā finanšu tirgū

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Starptautiskajām reitinga aģentūrām samazinot Latvijas kredītreitingu, vēl vairāk tiek apgrūtinātas valsts iespējas veikt aizņēmumus starptautiskajā finanšu tirgū, norāda Finanšu ministrija (FM).

Kā aģentūru LETA informēja FM Komunikāciju departamenta vadītāja Diāna Bērziņa, jau šobrīd situācija starptautiskajos finanšu tirgos ir radījusi apstākļus, kuros zema reitinga valstīm ir sarežģīti un dārgi veikt sekmīgu resursu piesaisti, līdz ar to reitinga samazinājums vēl vairāk ietekmē valsts spēju veikt aizņēmumus starptautiskajā finanšu tirgū.

Tāpēc Latvija ir izvēlējusies jau laikus vērsties pie tādiem aizdevējiem kā Starptautiskais Valūtas fonds, Eiropas Komisija, kuriem valsts kredītreitings nav noteicošais faktors aizdevuma nosacījumiem, kā tas ir kapitāla tirgus investoriem.

Kā ziņots, starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") ceturtdien samazinājusi Latvijas un Lietuvas kredītreitingus.

Savukārt Igaunijas kredītreitingu "Moody's" saglabāja nemainīgu "A1" līmenī.

Latvijas ārvalstu un vietējā valūtā izlaisto vērtspapīru reitings samazināts no "Baa1" uz "Baa3", nosakot negatīvu reitinga perspektīvu.

Savukārt Lietuvas reitings samazināts no "A2" uz "A3", arī nosakot negatīvu nākotnes perspektīvu.

Latvijas un Lietuvas reitinga pazemināšanu "Moody's" skaidroja ar ekonomisko lejupslīdi, kas izrādījusies nopietnāka, nekā sākotnēji prognozēts.