2009. gada 28. aprīlis, 01:57

Valdība lems par Bērnu ministrijas reorganizāciju

Jauns.lv

Rīga, 28.apr., LETA. Šodien Ministru kabineta sēdē valdība lems par Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministriju (BĢLM), tās funkcijas sadalot starp Labklājības, Tieslietu un Izglītības un zinātnes ministriju.

Saskaņā ar Ministru prezidenta un arī pašreizējā bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministra Valda Dombrovska (JL) sagatavotajiem priekšlikumiem līdz ar BĢLM reorganizāciju valsts politika bērnu tiesību aizsardzības, bērnu un ģimenes tiesību jomā būs jāizstrādā un jāīsteno Labklājības ministrijai (LM), veicinot bērniem un ģimenei labvēlīgas vides veidošanos valstī, pārraugot bāriņtiesu darbu un rūpējoties par adopcijas jautājumiem.

LM padotībā plānots nodot arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju.

Savukārt Tieslietu ministrija (TM) kļūs par atbildīgo sabiedrības integrācijas politikas veidošanā un īstenošanā, sekmējot pilsoniskās sabiedrības attīstību, veicinot starpkultūru dialogu un līdzdarbojoties atbalsta sistēmas pilnveidē, lai sekmētu veiksmīgu imigrantu iekļaušanos sabiedrībā. TM pārraudzīs arī Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fondu, un tās padotībā nonāks Uzturlīdzekļu garantiju fonds.

Tāpat TM būs jāatbild par Latvijai saistošo starptautisko līgumu izpildi, kas izriet no Hāgas konvencijas par vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem, Hāgas konvencijas par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem un regulas par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību. TM būs jānodrošina arī ārējos normatīvajos aktos noteikto uzdevumu izpilde saistībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) būs jāpārņem valsts politikas jaunatnes jomā izstrāde un īstenošana, veicinot valsts un pašvaldību iestāžu, jaunatnes organizāciju un citu darbā ar jaunatni iesaistīto personu sadarbību un darbības saskaņotību vienotas valsts politikas izstrādē un īstenošanā ar jaunatnes darbību saistītajā jomā, koordinējot un organizējot pasākumu sistēmu darbā ar jaunatni, tostarp organizējot jaunatnes lietu speciālistu apmācību.

IZM turpmāk administrēs arī valsts budžetā paredzētos līdzekļus skolēnu ēdināšanai, un tās padotībā nonāks Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra.

Savukārt Valsts kancelejai, gatavojot priekšlikumus grozījumiem budžetā, tiks uzdots samazināt tai piešķirtos līdzekļus 38 476 latu apmērā.

Plānots, ka grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā, kas no valdības sastāva izslēdz BĢLM, stāsies spēkā ar 1.jūniju.