2009. gada 28. aprīlis, 12:17

Atbalsta Latvijas un Tunisijas konvenciju par nodokļu dubulto neuzlikšanu

Jauns.lv

Rīga, 28.apr., LETA. Valdība šodien atbalstīja Latvijas un Tunisijas konvenciju par nodokļu dubulto neuzlikšanu uzņēmējdarbībā.

Pēc konvencijas parakstīšanas likumprojekts būs jāapstiprina Saeimā.

Latvijas un Tunisijas valdības konvencija paredz nodrošināt katras līgumslēdzējas valsts investoriem stabilu nodokļu maksāšanas režīmu otrā līgumslēdzējā valstī, kuru neietekmēs otras valsts nodokļu normatīvo aktu grozījumi.

Tāpat tiks radīts likumīgs pamats abu valstu kompetento institūciju tiešai sadarbībai un novērstas iespējas izvairīties no nodokļu maksāšanas, veicot savstarpēju informācijas apmaiņu.

Kā norāda Finanšu ministrija, normatīvais akts veicinās komercdarbību Latvijā un Tunisijā, atvieglos Latvijas investoru darbību Tunisijā un otrādi, kopumā veicinās ārvalstu investīciju piesaistīšanu, radīs stabilu investīciju vidi un sakārtos starptautiskos nodokļu uzlikšanas jautājumus atbilstoši starptautiski atzītiem standartiem.

Katras līgumslēdzējas valsts potenciālajiem investoriem tiks radīts stabilāks nodokļu aplikšanas režīms otrā līgumslēdzējā valstī gan attiecībā uz uzņēmējdarbības ienākumu, gan arī uz tādiem pasīvajiem ienākumiem kā dividendes, procenti un autoratlīdzības.

Konvencijā tiek noteikts, ka to izcelsmes valstī dividendes var aplikt ar nodokli, kas nepārsniedz 5%, gadījumos, kad dividenžu saņēmējs ir sabiedrība, kurai tieši pieder vismaz 10% dividendes izmaksājošās sabiedrības kapitāla, un 10% visos pārējos gadījumos.

Procentu maksājumus to izcelsmes valstī var aplikt ar nodokli pēc likmes, kas nepārsniedz 5% no procentu kopapjoma, ja procenti rodas līgumslēdzējā valstī un tiek maksāti par jebkāda veida aizdevumu, ko piešķīrusi otras līgumslēdzējas valsts banka, un 10% visos pārējos gadījumos.

Savukārt autoratlīdzības to izcelsmes valstī var aplikt ar nodokli pēc likmes, kas nepārsniedz 7,5% no autoratlīdzības kopapjoma. Līdz ar to investori iegūst skaidrību par to, cik lielā mērā izcelsmes valstī var tikt aplikti ar nodokļiem viņu gūtie ienākumi.