2009. gada 15. maijs, 19:10

Riekstiņš: Baltijas valstis un Vāciju saista aktīva sadarbība divpusējā, reģionālā un starptautiskā formātā

Jauns.lv

Rīga, 15.maijs, LETA. Šodien ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) piedalījās Baltijas valstu un Vācijas ārlietu ministru politiskajās konsultācijās Palangā, Lietuvā, un uzsvēra, ka Baltijas valstis un Vāciju saista aktīva sadarbība divpusējā, reģionālā un starptautiskā formātā.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses centra nodaļā, tikšanās laikā ministri apsprieda aktuālos Eiropas Savienības (ES) un starptautiskās dienaskārtības jautājumus, tostarp Lisabonas līguma ratifikācijas gaitu, enerģētisko drošību un Eiropas kaimiņattiecību politikas aktualitātes.

Konsultāciju gaitā notika arī viedokļu apmaiņa par situāciju pasaules ekonomikā un finanšu tirgos. Ministri bija vienisprātis, ka Baltijas valstīm ir aktīva sadarbība ar Vāciju gan divpusēji, gan dažādos reģionālos un starptautiskos formātos.

Īpaša uzmanība sarunās tika pievērsta 7.maijā Prāgā notikušajam Austrumu partnerības samitam. Ministri pauda kopēju viedokli, ka šis samits iezīmējis jaunu posmu attiecībās starp ES un tās kaimiņvalstīm ES austrumos.

"Gaidāmās Zviedrijas ES prezidentūras laikā svarīgi apstiprināt pēc iespējas vairāk projektu tādās prioritārās jomās kā virzība uz brīvās tirdzniecības telpu un ekonomisko integrāciju, ilgtspējīga vides politika, it īpaši energoefektivitātes palielināšana, kā arī izglītība un mobilitāte," norādīja Riekstiņš.

Pārrunājot ar Lisabonas līgumu saistītās aktualitātes, Latvijas ārlietu ministrs apsveica neseno Čehijas Senāta atbalstu Lisabonas līguma ratifikācijai un pauda cerību, ka ratifikācijas process Čehijā drīzumā tiks noslēgts pilnībā. Riekstiņš atzīmēja, ka 2009.gads ir izšķirošu lēmumu laiks ES, un uzsvēra, ka nākamo gadu ES būtu jāuzsāk ar skaidru juridisko ietvaru.

Baltijas valstu un Vācijas ārlietu ministru konsultācijas pirmo reizi tika rīkotas 1996.gada 28.augustā Leipcigā pēc toreizējā Vācijas ārlietu ministra Klausa Kinkela iniciatīvas. Šogad konsultācijas notika jau 11.reizi.