2009. gada 17. maijs, 11:19

Izdota grāmata par Grobiņas vēsturi

Jauns.lv

Liepāja, 17.maijs, LETA. Izdota grāmata "Laiks. Cilvēki. Grobiņa." par Liepājas rajona Grobiņas vēsturi, kuras atvēršana notiks 29.maijā Grobiņas pilsētas svētkos, aģentūra LETA uzzināja Grobiņas domē.

Grāmata 1000 eksemplāros iespiesta tipogrāfijā "Dardedzes hologrāfija" Rīgā. Darbs pie tās izdošanas aizsākās aizvadītā gada augustā, kad tika nodibināta darba grupa. Projekta vadītāja ir Gunta Konopļeva, grāmatas autors Egils Jucevičs, māksliniece Ginta Cukura, redaktore-korektore Gunta Tramdaka, maketētājs Kaspars Kūlnieks.

Vēsturiskos materiālus par Grobiņu pedagogs Egils Jucevičs vācis un apkopojis vairākus gadus. Pēdējos piecus gadus viņš ar pašvaldības atbalstu veltījis grāmatas rakstīšanai.

Grāmatā ir 403 lappuses, kurās ietverta Grobiņas vēsture no tās pirmsākumiem līdz 1945.gadam. Tekstuālo materiālu papildina fotogrāfijas, kas iegūtas no privātkolekcijām un muzeju arhīviem.

Grāmatas recenzents ir vēsturnieks Arnolds Bērzs, kurš savā recenzijā raksta: "..šis ir pirmais mēģinājums uzrakstīt pārskatu par Grobiņas vēsturi, un autors to ir sekmīgi veicis. Lasītāja rokās nonāks bagātīgs un interesants materiāls par šo seno pilsētu."

Līdz šim visaptveroša informācija par Grobiņas vēsturi nav izdota nevienā grāmatā. Vēsturiskie jautājumi, galvenokārt par vikingiem, aplūkoti tikai zinātniskos rakstos, publikācijās, atsevišķā zviedru arheologa monogrāfijā.

Grāmata "Laiks. Cilvēki. Grobiņa." tiek izdota par Grobiņas domes un ziedotāju līdzekļiem. Grāmatas izdošanai ziedojušas 22 gan fiziskas, gan juridiskas personas, kopā saziedojot 952 latus.

Grāmatu interesenti varēs iegādāties Grobiņas domē. Ja būs liels pieprasījums, grāmata tiks izdota atkārtoti.