2009. gada 19. maijs, 13:06

Lietuvas Finanšu ministrija sāk izplatīt krājnoguldījumu obligācijas

Jauns.lv

Viļņa, 19.maijs, LETA. Lietuvas Finanšu ministrija otrdien sākusi izplatīt krājnoguldījumu obligācijas, lai tādā veidā aizņemtos līdzekļus no iedzīvotājiem. Pirmais obligāciju laidiens tiks izplatīts no 19.maija līdz 1.jūnijam ar likmi 7,05% gadā. Šīs obligācijas valstij jāizpērk tieši pēc gada.

Krājnoguldījumu obligācijas ir investīciju rīks, kas paredzēts iedzīvotājiem un citiem tā dēvētajiem mazuminvestoriem un līdzinās noguldījumiem bankā, vienīgi šai gadījumā noguldītāji savus ietaupījumus uztic nevis bankām, bet valdībai.

Lietuvas valstij tā ir iespēja tiešā veidā aizņemties līdzekļus no iedzīvotājiem, tādējādi piesaistot viņu neinvestētos uzkrājumus, jo krīzes dēļ valdībai šobrīd aizņemties ārvalstu tirgū būtu sarežģīti.

"Procenti par krājnoguldījumu obligācijām būs nedaudz mazāki, nekā tiek solīts par noguldījumiem bankās, toties iedzīvotājiem būs valdības sniegta garantija, ka nauda par izpirktajām obligācijām un uzkrātajiem procentiem tiks pārskaitīta laikā," teikts Lietuvas finanšu ministra Aļģirda Šemetas paziņojumā presei.