2009. gada 19. maijs, 15:40

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā iekļaus pasākumus maksātnespējas procesa pilnveidošanai

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2009.gadam iekļauti 23 jauni uzdevumi, tostarp pasākumi maksātnespējas procesa pilnveidošanai un elastības palielināšanai darba tiesiskajās attiecībās.

To paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2009.gadam.

Grozījumos mainīti vairāki plāna pašreizējās redakcijas uzdevumu izpildes termiņi, kā arī atbilstoši situācijai precizētas atsevišķu pasākumu redakcijas.

Plānā no jauna ietverti pasākumi, kas paredz "mākslīgu" maksātnespējas procesa pazīmju iestāšanās novēršanu, papildus zaudējumu samazināšanu uzņēmējiem pirms maksātnespējas procesa ierosināšanas izskatīšanai tiesā, kā arī iespējas atsaukt maksātnespējas procesa pieteikumu.

Tāpat iecerēta parādsaistību, kurām ir iestājies izpildes termiņš un par kurām iespējams iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu, apmēra palielināšana un maksātnespējas procesa lietas ierosināšanas un izskatīšanas uzlabošana.

Pasākumu plānā iekļauts pasākums atbalstam bezdarbniekiem, vienkāršojot iespējas kļūt par pašnodarbināto personu, vadlīniju izstrāde darba aizsardzības plāna sagatavošanai un vienkāršotu īslaicīgo darba atļauju izsniegšanai investīciju projektu īstenošanai.

Lai palielinātu elastību darba tiesiskajās attiecībās, paredzēts komersantiem atvieglot finansiālo slogu dīkstāves gadījumos, pārskatīt piemaksu (virsstundu, nakts darba, svētku dienu) apmērus, pagarināt pārbaudes termiņu kvalificētiem darbiniekiem, atvieglot procedūru kolektīvās atlaišanas gadījumā, noteikt arodbiedrības biedru skaitu un darba devēja uzteikuma kārtību arodbiedrības biedram, noteikt atpūtas dienas piešķiršanas kārtības maiņu asins donoriem, kā arī uzteikuma iespējas darbiniekiem, kas atzīti par invalīdiem.

Tāpat plānota naftas produktu uzglabāšanas kārtības vienkāršošana akcīzes preču noliktavās, grāmatvedības kārtošanas prasību vienkāršošana komersantiem, administratīvā sloga samazināšana komersantiem publisko iepirkumu jomā, kontrolējošo institūciju sankciju liberalizēšana attiecībā uz komersantiem un jaundibinātā uzņēmuma pamatkapitāla prasību samazināšana.

Iecerēta arī valsts zinātnisko institūciju intelektuālā īpašuma reģistrācijas un izmantošanas kārtības noteikšana, zaļo tirdziņu definēšana un ielu tirdzniecības vietās atļautā preču sortimenta paplašināšana, kā arī vasaras kafejnīcu tirdzniecības ierobežojumu atcelšana un citi pasākumi.

Tēmas