2009. gada 19. maijs, 15:42

precizēta - Atbalsta KNAB pamatnostādnes pieciem gadiem

Jauns.lv

(Precizēts virsraksts un viss teksts.)

Rīga, 19.maijs, LETA. Šodien valdība atbalstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādnes 2009.-2013.gadam.

Pamatnostādņu galvenais mērķis ir nodrošināt valsts amatpersonām uzticētās varas godprātīgu un likumīgu izmantošanu valsts un sabiedrības interesēs.

Valdības atbalstītajā dokumentā norādīts, ka korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā ir konstatētas būtiskas problēmas. Pastāv pretrunas starp partiju finansēšanas sistēmas mērķiem un esošo sistēmu. Pastāv korupcijas risks rīcībā ar valsts un pašvaldības mantu, kā arī ārvalstu piešķirtā finansējuma izlietošanu publiskās un privātās partnerības projektos.

Tiek norādīts uz nepilnībām valsts amatpersonu ienākumu un mantiskā stāvokļa kontroles sistēmā un iekšējās pretkorupcijas sistēmās valsts un pašvaldību iestādēs.

Pamatnostādnēs norādīts uz iedzīvotāju toleranci pret korupciju, vājo izpratni par korupcijas nepieļaujamību un tās negatīvajām sekām, valsts amatpersonu vājām zināšanām par korupcijas novēršanas prasībām u.c.

Dokumentā akcentēta ilgstoša lietu izskatīšana un zema ticība tiesu varai un tās darbības kvalitātei.

Lai īstenotu pamatnostādnēs minēto mērķi, paredzēts uzlabot politisko partiju un to apvienību finanšu darbības kontroli, mazinot atsevišķu personu vai ekonomisko grupējumu ietekmi uz politisko lēmumu pieņemšanu. Plānots nepieļaut nelietderīgu un nelikumīgu valsts un pašvaldības mantas, tostarp Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju, kā arī ārvalstu piešķirtā finansējuma, izlietošanu.

Lai īstenotu pamatnostādnes, nepieciešams novērst interešu konfliktu valsts amatpersonu darbībā, kā arī pilnveidot amatpersonu mantiskā stāvokļa kontroli, lai novērstu iespējas gūt nelikumīgus ienākumus un tos legalizēt. Nepieciešams arī pilnveidot iekšējās pretkorupcijas sistēmas valsts un pašvaldības iestādēs, mazināt iedzīvotāju toleranci pret korupciju u.c.

Korupcijas apkarošanas jomā nepieciešams pilnveidot noziedzīgu nodarījumu apkarošanu valsts institūciju dienestā, panākot ātrāku un kvalitatīvāku kriminālprocesa virzīšanu, uzlabot korupcijas apkarošanas iespējas, attīstot starptautisko sadarbību.

Pamatnostādnēs noteikto mērķu sasniegšana tiks nodrošināta piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Šodien valdība noteica Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) par atbildīgo pamatnostādņu īstenošanā un aktualizēšanā.

Tēmas