2009. gada 19. maijs, 20:40

ĀM ļauj veikt līdzekļu pārdali, lai veiktu iemaksas EDSO un NATO civilajā budžetā

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Ministru kabinets šodien atbalstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) lūgumu veikt 87 600 latu pārdali, kas nepieciešams iemaksām Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) un NATO civilajā budžetā.

Par to žurnālistus informēja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Kā ziņots, šo jautājumu valdība skatīja jau pagājušās nedēļas sēdē, taču lēmumu nepieņēma, lai diskusijās varētu piedalīties arī ārlietu ministrs, kurš tobrīd atradās komandējumā.

ĀM lūdza Ministru kabinetam atļauju novirzīt 87 600 latus no budžeta programmas "Finanšu nodrošinājuma rezerve" uz budžeta programmu "Iemaksas starptautiskajās organizācijās", lai veiktu iemaksas minētajās starptautiskajās organizācijās.

Finanšu ministrija iepriekš uzskatīja, ka nav atbalstāms šis ĀM priekšlikums, un aicināja ministriju diskutēt ar starptautiskajām organizācijām par iespējām atlikt iemaksu veikšanu uz vēlāku laika periodu. Taču šodien Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis žurnālistiem skaidroja, ka ĀM sniegusi labu argumentāciju šajā jautājumā un tādēļ ministrijas nostāja mainīta.

ĀM pēc pagājušās valdības sēdes izplatīja masu medijiem paziņojumu, kurā ārlietu ministrs Riekstiņš noraidīja plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par iespējamām Latvijas parādsaistībām atsevišķām starptautiskajām organizācijām.

"Pašreizējā finanšu situācijā ir noteikta kārtība, kādā valdība lemj par līdzekļu piešķiršanu konkrētu maksājumu veikšanai. Saskaņā ar šo kārtību arī iesniegti nepieciešamie dokumenti, un valdība nākamajā nedēļā pieņems lēmumu par maksājumu veikšanas grafiku iemaksām EDSO un NATO," pirms nedēļas sacīja ministrs.

Vienlaikus pagājušajā valdības sēdē ĀM lūdza Ministru kabinetu atbalstīt līdzekļu pārdali no finanšu nodrošinājuma rezerves programmas parādu segšanai. ĀM ir izveidojies 68 226 latu parāds par telpu nomu. Ministrija norāda, ka laika periodā no janvāra līdz aprīlim nav maksāti rēķini par telpu nomu, jo šim mērķim paredzētie finanšu līdzekļi tika iekļauti finanšu nodrošinājuma rezervē.

Šo ĀM lūgumu Finanšu ministrija atbalstīja, rosinot valdību ļaut ĀM izmantot 68 226 latus telpu nomas parāda segšanai laika periodā no 1.janvāra līdz 30.aprīlim, tostarp par telpām K.Valdemāra ielā 3 - 22 211 latu apmērā, Pils laukumā 4 - 17 685 latu apmērā, Elizabetes ielā 57 - 20 212 latu apmērā un Z.A.Meierovica bulvārī 14 - 8118 latu apmērā.

Pretēji iepriekš apgalvotajam, ka šis jautājums valdības pagājušās sēdes laikā atlikts, Ministru kabinets ir atbalstījis līdzekļu pārdali nomas parāda segšanai.