2009. gada 19. maijs, 20:43

Valdība neskata jautājumus par bērna piedzimšanas pabalstu un valsts pabalstu

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Ministru kabinets šodien atlika jautājumu par izmaiņām attiecībā uz bērna piedzimšanas pabalsta un valsts pabalsta izmaksu skatīšanu.

Jautājumu izskatīšana atlikta, jo vēl nepieciešami precizējumi.

Izskatīšanai valdībā iesniegtās Labklājības ministrijas (LM) rosinātās izmaiņas noteikumos par kārtību, kādā piešķir un izmaksā bērna piedzimšanas pabalstu, paredzēja, ka no 2009.gada 1.jūlija vairs netiks piešķirtas piemaksas pie Valsts sociālo pabalstu likuma 8.pantā noteiktā bērna piedzimšanas pabalsta.

LM skaidro, ka, ņemot vērā ekonomisko situāciju kā Latvijā, tā pasaulē kopumā, valdībai, tostarp LM, ir jādomā, kā nodrošināt valsts budžeta izdevumu finansēšanu. Tostarp ir jādomā par atsevišķu piemaksu pie valsts sociālo pabalstu apmēra turpmāku nodrošināšanu.

Šī iemesla dēļ LM rosināja atteikties no piemaksas pie bērna piedzimšanas pabalsta, kas līdz šim par pirmā bērna piedzimšanu bija 100 lati, par otrā bērna piedzimšanu - 150 lati, par trešā un katra nākamā bērna piedzimšanu - 200 lati.

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 2008.gadā tika piešķirts 24 191 bērna piedzimšanas pabalsts - 296 lati par katru bērnu. Pie bērna piedzimšanas pabalsta tika piešķirtas piemaksas - par pirmo bērnu - 11 950, par otro bērnu - 8170, par trešo un katru nākamo bērnu - 3893 piemaksas.

LM plāno, ka ministrijas pamatbudžeta izdevumu samazinājums līdz ar piemaksas atcelšanu būs 1,504 miljoni latu, ņemot vērā, ka, pēc "Eurostat" 2008.gada prognozēm, jaundzimušo skaits Latvijā 2009.gadā varētu būt 22 447 bērni.

Savukārt LM sagatavotie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā paredzēja, ka no šā gada 1.jūlija ģimenes valsts pabalstu nepiešķirs bērna pirmajā dzīves gadā un to piešķirs tikai līdz laikam, kamēr bērns sasniedz 19 gadu vecumu.

Līdz ar to ģimenes valsts pabalstu ģimenei, kura audzina bērnu, piešķirtu par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 15 gadiem, kā arī par bērnu, kurš ir vecāks par 15 gadiem un mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šajā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē minēto izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā, paredzēja sagatavotie grozījumi.

Tāpat sagatavotie grozījumi paredzēja, ka tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu personai, kura audzina bērnu invalīdu, ir no bērna invalīda statusa noteikšanas dienas, līdz bērns invalīds sasniedz 18 gadu vecumu, neatkarīgi no ģimenes valsts pabalsta izmaksas.

Īstenojot sagatavotos grozījumus, no 1.jūlija pabalstu nepiešķirtu bērna pirmajā dzīves gadā un to piešķirtu tikai līdz laikam, kamēr bērns sasniedz 19 gadu vecumu.

Tāpat tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu personai, kura audzina bērnu invalīdu, būtu no bērna invalīda statusa noteikšanas dienas, līdz bērns invalīds sasniedz 18 gadu vecumu, neatkarīgi no ģimenes valsts pabalsta izmaksas.

Saskaņā ar noteikumiem par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību ģimenes valsts pabalsta apmērs par pirmo bērnu ģimenē ir astoņi lati mēnesī, bet piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmērs - 75 lati mēnesī. Par otro bērnu ģimenē ģimenes valsts pabalsts ir 1,2 reizes, par trešo - 1,6 reizes, bet par ceturto bērnu un nākamajiem bērniem - 1,8 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

Ģimenes valsts pabalstu patlaban piešķir ar bērna dzīves pirmo dienu. Līdz ar to ģimene, kura audzina bērnu vecumā līdz vienam gadam, vienlaikus ar ģimenes valsts pabalstu var saņemt arī citus valsts sociālās apdrošināšanas un valsts sociālos pabalstus, tostarp maternitātes pabalstu par grūtniecības atvaļinājuma periodu, kura apmērs ir 100% no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, un vecāku pabalstu par bērna vecumā līdz vienam gadam kopšanu, kura apmērs ir 70% no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, vai bērna kopšanas pabalstu par bērna vecumā līdz vienam gadam kopšanu, kura apmērs ir 50 lati mēnesī.