ASV Zatleru novērtēja pārāk zemu?
Politika
2009. gada 20. maijs, 11:55

ASV Zatleru novērtēja pārāk zemu?

Jauns.lv

Vizītes laikā ASV Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni. Tikšanās ar prezidentu Baraku Obamu nenotika. Kā šis fakts būtu jāvērtē no starptautisko attiecību viedokļa?

Kasjauns.lv skaidrojumu lūdza bijušajam Latvijas ārlietu ministram Artim Pabrikam:

— Tikšanos ar Klintoni nevajag novērtēt pārāk zemu, jo tā tomēr bija darba, ne prezidenta ielūguma vizīte. Braucot uz ASV, Zatlers jau rēķinājās, ka tikšanās ar Obamu nebūs. Turklāt pēdējā laikā ASV prezidents mazāk laika pavada savā valstī, bet daudz braukā apkārt.

— Vaira Vīķe-Freiberga, dodoties arī darba vizītēs, tomēr tikās ar prezidentu Džordžu Bušu.

— Jāņem vērā, ka mūsu bijušajai prezidentei ar Bušu bija ļoti personīgas attiecības. Un starptautiskajās attiecībās tām ir ļoti liela nozīme. Zatlers ir jauns prezidents un Obama ir vēl jaunāks. Acīmredzot laiks, lai viņi iepazītos, vēl nav pienācis, bet tas noteikti pienāks.

Citāds skata punkts ir starptautisko notikumu vērotājam Aigaram Dāboliņam:

— Par mājienu Latvijai to varētu uzskatīt tad, ja ASV prezidents šajā laikā būtu Eiropā un apmeklētu citas Eiropas Savienības mazās valstis. Šoreiz tas tā nav. Taču mājienus no ASV par labu Krievijai mēs saņemsim arvien vairāk. Ar Obamas nākšanu pie varas ASV stratēģiskā loma Eiropas un pasaules politikā mainās, to skaidri parādīja viņa pirmā vizīte Eiropā un uzkrītošā iztapšana „Eiropas noskaņām”. Lēmums par ballistitisko raķešu pārtveršanas iekārtu uzstādīšanu Čehijā bija vecās administrācijas nopelns. Jaunā, ja varētu, to svītrotu, taču to viņi nevar atļauties.

Salīdzinot ar Zatleru, mūsu iepriekšējā prezidente bija pavisam cita gabarīta politiķe, tāpēc ārpolitikā ir daudz sasniegusi. Tā bija pavisam cita ASV politikas līnija arī attiecībā uz Krieviju.

Tagad viss ir savādāk, starptautiskajā politikā iestājies cits līdzsvars. Daudzos jautājumos Obama būs gatavs iztapt Krievijai un darīs visu, lai nekaitinātu krievu lāci. Krievijas ietekme Austrumeiropā augs. Baltijas jautājuma aizmiršana būs viens no veidiem, kā izpatikt Kremlim. Krievija izdarīs arvien lielāku spiedienu uz mums, un ASV klusēs aizvien daiļrunīgāk. Reakcija uz Krievijas iebrukumu Gruzijā jau ir skaidrs piemērs Obamas jaunajai Austrumeiropas politikai. Ne velti krievi ir atjaunojoši savu raķešu parādi Sarkanajā laukumā 9. maijā, to rādīja un apsprieda pasaules lielākie ziņu raidītāji. Obama izliekas to neredzam.

Iepriekšējam ASV prezidentam Rīgā bija divas runas Rīgā, kas iezīmēja skaidru vēsturisku akcentu, norādot, kurai nometnei pieder Baltijas valstis. Tieši Buša spējai pateikt Putinam skaidru tekstu bija liela loma mūsu nokļūšanā NATO un Eiropas Savienībā.

Aivars Pastalnieks/foto:pixbulls.se, LETA