Vikingu kuģi pārbauda Daugavā
Iekuģojot Daugavā, komanda pacēla 90 kvadrātmetru lielo buru
Sabiedrība
2009. gada 25. maijs, 11:40

Vikingu kuģi pārbauda Daugavā

Jauns.lv

Ogres novada Birzgalē latviešu amatnieku uzbūvētais vikingu kuģis Ōsa veiksmīgi izturējis pirmo pārbaudījumu.

Sestdien, piedaloties sešiem profesionāliem norvēģu burātājiem, kuģis izbrauca no piestātnes Andrejostā, un komanda pacēla lielo (90 kvadrātmetri) buru. „Tāpat kā pirmajā reizē, transportējot kuģi uz Rīgu, arī tagad viss noritēja bez aizķeršanās. Jūrā nebraucām, izmetām līkumu pa Daugavu un pēc pusotras stundas atgriezāmies ostā,” kasjauns.lv stāsta PR speciālists Klāvs Radziņš. „Kuģis ļoti labi manevrē. Ja Andrejsalas līcītī bija brāzmains, tad uz Daugavas vējš bija labs.”

Lai gan bija iecerēts, ka maija beigās visi gribētāji varēs kuģi aplūkot Daugavā pie Rīgas pils, par to skaidrības nav. Atklājies, ka ir problēmas izkuģot zem Vanšu tilta — pārāk augsts masts, kuru ir sarežģīti noņemt un tad atkal uzstādīt. Iespējams, Ōsa paliks Andrejostā, kur to varēs apskatīt darbadienās.

20. jūnijā iecerēts sākt ceļojumu uz Zviedriju, un 25. jūnijā būt Stokholmas apkārtnē, kur notiks vikingu svētki. „Bet, kā teica kapteinis, viss ir tā vēja rokās,” pasmaida Radziņš.

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka 9. gadsimta sākumā tapušā norvēģu vikingu kuģa kopiju divos gados uzbūvēja amatnieki, dvīņubrāļi Juris un Ingolfs Zīles, dēliem un mazdēlam piepalīdzot. Tas ir norvēģu uzņēmēja Pēra Bjorkuma pasūtījums. Par paraugu ņemts izrakumos atrastais un atjaunotais vikingu kara kuģis, kas reizē kalpoja par ķēniņienes Osas kapavietu.

Ceļojuma apstākļi uz kuģa būs skarbi, ne kajītes, ne nojumes, pat labierīcību nav — pirms 1000 gadu dzīvojušie skarbie karotāji nodarīja to pāri bortam vai mucā.

Māris Puķītis/Foto: Klāvs Radziņš