„Māmiņu algām” griestu nebūs
Sabiedrība
2009. gada 25. maijs, 21:05

„Māmiņu algām” griestu nebūs

Jauns.lv

Valdības koalīcijas partneri vienojušies nenoteikt griestus vecāku pabalstam jeb tā dēvētajām „māmiņu algām”, taču tās tiks izmaksātas tikai nestrādājošiem vecākiem.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne norādīja, ka ar šādu priekšlikumu koalīcijas padomes sēdē klajā nākusi Labklājības ministrija (LM), un koalīcijas padome to principā ir atbalstījusi.

„Šajā gadījumā pabalstu saņemt varēs tikai tas vecāks, kas šajā laikā būs kopā ar bērnu,” uzsvēra Krapāne.

Par Labklājības Ministrijas ierosinājumu vēl jālemj valdībai.

Jau vēstīts, ka iepriekš bija iecerēts noteikt, ka maksimālie vecāku pabalsta griesti nestrādājošiem vecākiem būs 500 lati, bet strādājošajiem vecākiem aprēķinātā pabalsta apmērs nedrīkstēs pārsniegt 250 latus mēnesī. Šie nosacījumi attiektos uz tiem vecākiem, kam bērni piedzims pēc 1.jūlija.

Plašas diskusijas raisīja valdības iecere minētās izmaiņas pabalstu sistēmā veikt jau ar 1.jūliju. Tika norādīts, ka nenosakot deviņu mēnešu pārejas periodu, tiktu pārkāpts tiesiskās paļāvības princips. Tādēļ pagājušās nedēļas valdības sēdē Ministru kabinets uzdeva Tieslietu ministrijai nedēļas laikā izvērtēt tiesiskās sekas "māmiņalgu" un citu pabalstu samazināšanai no 1.jūlija.

BNS