Mēneša pabalsts. Skolotāju arodbiedrībā iestājies šoks
Sabiedrība
2009. gada 27. maijs, 15:00

Mēneša pabalsts. Skolotāju arodbiedrībā iestājies šoks

Jauns.lv

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība ir neizpratnē par lēmumu arī pedagogiem atlaišanas pabalstu paredzēt tikai vienas mēnešalgas apmērā.

To Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) norādījusi atklātā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei.

Arodbiedrība norāda, ka pagājušajā nedēļā notikušajās izlīgšanas komisijas sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadību ministre nav bildusi par gatavojamo likumprojektu par atlaišanas pabalstu samazināšanu. Tāpat arī pirmdien, viesojoties Ministru kabinetā, LIZDA par to netika informēta.

LIZDA uzsver, ka neapspriest tik būtisku jautājumu ar arodbiedrību kā sociālo partneri ir „absolūta bezatbildība” un liekot domāt, ka iepriekš izskanējusī informācija, ka darbu varētu zaudēt aptuveni desmit tūkstoši pedagogu, atbilst patiesībai.

Pret valdības pieņemto lēmumu kategoriski iebilst arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

„Tā ir absolūta sociālā dialoga ignorance un kārtējais varas mēģinājums robus valsts budžetā aizpildīt uz atsevišķu darbinieku kategoriju rēķina,” uzsvēra Krīgers. Viņš norādīja, ka finanšu krīzes risinājuma atslēga ir valdības rokās, un tās ir strukturālās reformas, taču valdība šo iespēju neizmanto.

Arodbiedrības vadītājs arī klāstīja, ka grozījumi, kas paredz noteikt atlaišanas pabalstu vienas mēnešalgas apmērā, ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesību normām.

Jau vēstīts, ka valdība trešdien ārkārtas sēdē atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) izstrādātos grozījumus likumā „Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā”.

Lai gan valdības sēdē bija iesniegts priekšlikums, kas paredz skolotājiem atlaišanas pabalstu izmaksāt tikai vienas vidējās mēnešalgas apmērā, valdība pēc pretrunīgām diskusijām nolēma šo normu attiecināt uz visiem sabiedriskajā sektorā strādājošajiem.

Patlaban likums skolotājiem paredz izmaksāt atlaišanas pabalstu vienas līdz četru mēnešalgu apmērā atkarībā no darba stāža.

Pēc diskusijām premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdeva izglītības ministrijai nekavējoties sākt pārrunas ar arodbiedrību un, ja nepieciešamas korekcijas, tās iesniegt uz otro lasījumu Saeimā, taču „fiskāli neitrālā veidā”.

Ziņots arī, ka no IZM atbildīgajām amatpersonām izskanējuši pretrunīgi paziņojumi, cik skolotāju zaudēs darbu 1.septembrī, - ministres Tatjanas Koķes aprēķini variē no diviem līdz četriem tūkstošiem, bet valsts sekretāram Marekam Gruškevicam tie ir skarbāki - līdz pat desmit tūkstošiem pedagogu, iespējams, zaudēs darbu.

BNS/foto: LETA