Vecāku pabalstos pērn izmaksāti 66,7 miljoni latu
Sabiedrība
2009. gada 29. maijs, 23:00

Vecāku pabalstos pērn izmaksāti 66,7 miljoni latu

Jauns.lv

Vecāku pabalstos pērn no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izmaksāti 66,7 miljoni latu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA)vadītāja Inese Šmitiņa informēja, ka no pamatbudžeta līdzekļiem bērna piedzimšanas pabalstos 2008.gadā izmaksāti 10,3 miljoni latu, bet 2007.gadā - 9,8 miljoni latu. Savukārt bērna kopšanas pabalstos 2008.gadā izmaksāts 14,1 miljons latu, 2007.gadā - 45,1 miljons latu. No 2008.gada bērna kopšanas pabalstu darba ņēmējiem un pašnodarbinātām personām, kuras kopj bērnu līdz viena gada vecuma sasniegšanai, aizstāj vecāku pabalsts.

Uz jautājumu, vai, samazinot sociālo atbalstu ģimenēm, nepastāv draudi, ka samazināsies dzimstība, Šmitiņa atbildēja: „Speciālisti uzskata, ka tieša saistība starp pabalstiem un dzimstības rādītājiem nepastāv, ir daudzi citi vairāk nozīmīgi faktori, kas rada šos draudus.”

Viņa norādīja, ka pabalstu mazināšanas ietekme uz demogrāfiju un attiecīgi valsts ekonomisko attīstību ir tikai viena problēma. „Tas ir tikai viens no aspektiem, jāvērtē arī tā ietekme, ko radīs jauno cilvēku emigrācija no valsts, būtisks nodarbinātības un darba ienākumu kritums, valsts rūpes par jaunajām ģimenēm un nākamo paaudzi ne tikai naudas atbalsta formā,” klāstīja Šmitiņa.

BNS/foto: LETA