1dienas
19stundas
39minūtes
42sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Šodien — Vasarsvētki
Vasarsvētkus svin 50 dienas pēc Lieldienām, un tie ir trešie lielākie kristīgie svētki pēc Lieldienām un Ziemassvētkiem
Sabiedrība

Šodien - Vasarsvētki

Jauns.lv

Svētdien kristieši visā pasaulē atzīmēs vienus no baznīcas lielākajiem svētkiem — Vasarsvētkus.

Šodien — Vasarsvētki...

Vasarsvētkus svin 50 dienas pēc Lieldienām, un tie ir trešie lielākie kristīgie svētki pēc Lieldienām un Ziemassvētkiem.

Vasarsvētki ir baznīcas dzimšanas svētki - līdz ar Svētā Gara nākšanu pār nedaudzajiem Jēzus sekotājiem, kristīgās vēsts pasludināšana sāka pulcināt arvien vairāk un vairāk cilvēku visās vietās un laikos, aizsniedzot un pārvēršot visdažādāko cilvēku dzīves.

Vasarsvētkos mainās baznīcās izmantojamā liturģiskā krāsa. Sākot no Lieldienām, baznīcās altārpārsegos, stolās un citos liturģiskos priekšmetos dominēja baltā krāsa, bet no Vasarsvētkiem līdz par Mirušo piemiņas dienai rudenī baznīcās izmantos zaļo liturģisko krāsu.

Taču ar Vasarsvētkiem saistīti arī dažādi latviešu tautas ticējumi, piemēram, šajā dienā nedrīkst ēst gaļu, jo tad lopi slimojot, bet svētku rītā agri jāiet uz upi mazgāties, kas tek pret rītiem, lai nekad neaizgulētos un nenāktu miegs.

Pierasts, ka šajā dienā namu pušķo ar bērzu un pīlādžu meijām, kuras gan nedrīkstot pa zemi vilkt, uz mājām nesot, citādi var dabūt kašķi. Meijas vēlāk likuši zem siena, tad tas nepelē un peles neiemetas.

Savukārt pērkons pirms Vasarsvētkiem liecinot par gaidāmu siltu vasaru.

BNS