Sabiedrība
2009. gada 31. maijs, 19:10

Pirms vēlēšanām populārākais „Saskaņas centrs”, LPP/LC un „Jaunais laiks”

Jauns.lv

Populārākais politiskais spēks nedēļu pirms vēlēšanām Rīgā ir „Saskaņas centrs”, par kuru gatavi balsot 19% rīdzinieku, otrajā un trešajā vietā atstājot LPP/LC (16%) un „Jauno laiku” (10%), liecina aģentūras BNS un Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtītais pētījums, kuru veica Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvji.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem 5% barjeru vēlēšanās izdosies pārvarēt arī PCTVL) un TB/LNNK.

Citām partijām atbalsts īsi pirms vēlēšanām ir zemāks par nepieciešamajiem 5% - Tautas partijai , „Pilsoniskajai savienībai” un Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) katrai tie ir 4%, Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai (LSDSP), Rīcības partijai un „Sabiedrībai citai politikai” - 2%, bet „Par Dzimteni”, Kristīgo demokrātu savienību (KDS), „Jaunlatviju”, „Visu Latvijai” un „Libertas.lv” - tikai 1% aptaujāto.

Savukārt 22% vēlētāju, kas gatavojas doties balsot, vēl nav izdarījuši savu izvēli. Neizlēmušo vairāk ir vīriešu vidū.

Salīdzinot partiju popularitāti Rīgas mikrorajonos, secināts, ka kopumā Rīgā dominē SC un LPP/LC, vienīgi Mežaparkā, Āgenskalnā un centrā vēlētāju izvēlē SC tikpat kā neparādās. Visvairāk SC atbalstītāju dzīvo Ziepniekkalnā, Bolderājā, Purvciemā, Imantā, Teikā un Mežciemā.

LPP/LC atbalstītāji visā Rīgā sastopami salīdzinoši lielā skaitā, bet visvairāk šīs partijas atbalstītāju bija centrā, Purvciemā un Mežciemā.

Savukārt visvairāk neizlēmušo sastopami Bolderājā, Zolitūdē, Āgenskalnā, Iļģuciemā.

Runājot par argumentāciju, kas pamudinās vēlētāju nobalsot par savu izvēlēto partiju, visbiežāk aptaujātie minējuši partijas iepriekšējo darbību (23%), ko visbiežāk savās atbildēs minējuši attiecīgi Maskavas forštates un Āgenskalna iedzīvotāji, un programmu (22%), kura lielākoties noteikusi Purvciema un Teikas iedzīvotāju izvēli.

13% aptaujāto, pārsvarā Mežciema, Imantas un Ziepniekkalna iedzīvotāju, noteicošais izvēlē bijusi reklāma, savukārt 14% atzinuši, ka atbalsta politisko spēku, par kuru vienmēr balsojuši.

28% respondentu kā argumentu balsojumam par kādu no partijām minējuši "citu variantu" - lielākoties to minējuši pagaidām vēl neizlēmušie vēlētāji.

Aptauju veica Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) žurnālistikas un politikas zinātnes studenti visos Rīgas mikrorajonos RSU Komunikācijas fakultātes žurnālistikas programmas vadītājas Andas Rožukalnes vadībā.

Aptaujāti 774 cilvēki, no kuriem 52% bija latviešu tautības cilvēki, bet 48% nelatvieši. Nedaudz vairāk kā puse aptaujāto bija sievietes (53%).

BNS

Tēmas