Sabiedrība
2009. gada 2. jūnijs, 23:33

Baltijā bezdarbnieku skaits pieaug visstraujāk

Jauns.lv

Latvijā bezdarba līmenis šogad aprīlī, tāpat kā iepriekšējos četros mēnešos, bija otrs augstākais Eiropas Savienībā (ES) un palielinājās līdz 17,4% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem pretstatā 16,1% martā.

Par to liecina otrdien publiskotie ES statistikas biroja „Eurostat” jaunākie dati, kuri arī atklāj, ka salīdzinājumā ar pērnā gada aprīli Latvijā un abās pārējās Baltijas valstīs bezdarbnieku rindas pieaugušas straujāk nekā citās bloka zemēs.

Vēl augstākā līmenī nekā Latvijā bezdarbs aprīlī bija tikai Spānijā, kur, pēc eirostatistiķu aplēsēm, bez darba bija 18,1% darbspējīgo ļaužu.

Trešais un ceturtais augstākais bezdarbs bija Lietuvā un Igaunijā - šajās Baltijas valstīs aprīli bez darba bija attiecīgi 16,8% un 13,9% darbspējīgo ļaužu.

Zemākie bezdarba līmeņi blokā aprīlī saglabājās Nīderlandē (3%) un Austrijā (4,2%).

Salīdzinājumā ar pērnā gada aprīli lielākie bezdarba kāpumi reģistrēti Lietuvā (no 4,3% līdz 16,8%), Latvijā (no 6,1% līdz 17,4%) un Igaunijā (no 3,7% līdz 13,9%). Bezdarba līmenis šajā periodā pieauga 25 bloka zemēs.

Visā ES šogad aprīlī bez darba bija 8,6% ekonomiski aktīvo ļaužu pretstatā 6,8% pērnā gada aprīlī. Blokā bezdarba līmenis aprīlī sasniedza augstāko līmeni kopš 2006.gada aprīļa. Eiro zonā bezdarbs pacēlās līdz 9,2%, sasniedzot augstāko atzīmi kopš 1999.gada septembra.

Saskaņā ar Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūras datiem bezdarba līmenis valstī šogad aprīļa beigās sasniedza 11% no ekonomiski aktīvajiem valsts iedzīvotājiem.

„Eurostat” dati var atšķirties no Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūras datiem - lai tie būtu salīdzināmi ES, visām dalībvalstīm bezdarba rādītāji tiek pārrēķināti pēc ANO Starptautiskās darba organizācijas noteiktajiem kritērijiem. Piemēram, bezdarbnieku skaits tiek rēķināts vecumā no 15 līdz 74 gadiem, bet Latvijā - no 15 gadiem līdz pensijas vecumam.

BNS