Valdība plāno palielināt PVN līdz 23%
Sabiedrība
2009. gada 9. jūnijs, 17:36

Valdība plāno palielināt PVN līdz 23%

Jauns.lv

Valdība plāno no 2011.gada palielināt pievienotās vērtības nodokli līdz 23%. Premjers Valdis Dombrovskis atzina, ka šāds jautājums ir valdības darba kārtībā.

"Jautājums par PVN likmes maiņu ir darba kārtībā, bet no 2011.gada," teica premjers.

Viņš atzina, ka valdība patlaban nestrādā vien pie grozījumiem šā gada budžetā, bet arī pie vidējā termiņa stratēģijas, lai 2011.gadā sasniegtu 3% budžeta deficītu no iekšzemes kopprodukta. Tā paredz gan izdevumu samazināšanas, gan ieņēmumu palielināšanas pasākumus.

Dombrovskis atgādināja, ka iepriekšējās valdības parakstītā vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredzēja celt PVN līdz 24%, ja nepildās nodokļu ieņēmumu prognozes.

"Prognozes nepildās, kas nozīmē, jau šogad vajadzētu celt. Taču tas, ko mēs tagad izskatām, ir 23% no 2011.gada," teica premjers.

Dombrovskis pastāstīja, ka valdības vienošanās ar aizdevējiem paredz arī nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumus palielināt par 71 miljonu latu. "To mēs ieviesīsim no 2010.gada. Par konkrētiem mehāniskiem, kā tas tiek sasniegts, vai tā ir bāze vai likme, Finanšu ministrija vēl gatavos priekšlikumus," klāstīja valdības vadītājs.

Latvijā šogad pieauga PVN pamatlikme no 18% līdz 21%, savukārt nodokļa samazinātā likme palielinājās no 5% līdz 10%, tostarp to patlaban piemēro mazāk precēm un pakalpojumiem. Vairākas nozares, piemēram, viesnīcas un grāmatu izdevēji, izteikušas krasu neapmierinātību ar to.

BNS