Minimālā alga. Sitiens zem jostasvietas
Sabiedrība
2009. gada 10. jūnijs, 13:27

Minimālā alga. Sitiens zem jostasvietas

Jauns.lv

Minimālās algas samazināšana visvairāk sitīs pa neaizsargātajiem. Cietīs tie, kuru algas jau tā ir mazas. Savukārt lielo algu saņēmējiem samazinājums būs niecīgs.

Iecere samazināt minimālās algas patiesībā slēpj sevī zemūdens akmeņus, jo samazināsies sociālā nodokļa ieņēmumi, no tā vairāk cietīs sociāli neaizsargātie cilvēki. Samazināsies jau tā knapie dažādu pabalstu apmēri. Taču amatpersonas to tā skaidri nepasaka, tāpat kā pirms vēlēšanām netika izpausts, cik dramatisks būs budžeta samazinājums.

Aisberga redzamā daļa

Kasjauns.lv jau ziņoja, ka valdība nolēmusi samazināt minimālo algu no 180 uz 140 latiem.

Patlaban publiski izskanējis viedoklis, ka darba devēji steigsies to izmantot, un tādējādi visvairāk cietīs cilvēki, kuru atalgojums tā jau ir mazs. Taču tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Šis lēmums slēpj sevī dziļākus zemūdens akmeņus. Un premjera Valda Dombrovska (JL) apgalvojums, ka pat izdevumu samazinājumi var skart visas jomas, bet vairāk tiks sargāta sociālā sfēra, neiztur kritiku. Minimālajai algai valstī ir pielīdzināti dažādi maksājumi, tajā skaitā sociālās jomas.

Cietīs vientuļie vecāki

Tā, piemēram, Valsts Uzturlīdzekļu garantiju fonds vecākiem, kas vieni paši audzina bērnus, pabalstus izmaksā saskaņā ar Ministru Kabineta noteikumiem, kas nosaka: minimālā uzturlīdzekļu summa bērnam ir proporcionāla minimālajai algai valstī. Līdz bērna septiņu gadu vecumam -25% no minimālās darba algas, un patlaban tie ir 45 lati vienam bērnam. No septiņu līdz astoņpadsmit gadu vecumam 30%, un tas ir – 54 lati. Samazinot minimālo algu, šis pabalsts arī samazināsies.

Mazāka alga, mazāka sociālā drošība

„Sociālo jomu minimālās algas samazinājums skars ļoti būtiski,” atzīst Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras preses pārstāve Edīte Olupe.

Valstī gana daudz cilvēku, kas saņem minimālo algu, un tai samazinoties, samazināsies arī sociālā nodokļa maksājumi. Savukārt no sociālā nodokļa maksājumiem atkarīgs slimības, bezdarbnieka, apbedīšanas pabalsts, pensijas, maternitātes un paternitātes pabalsti u.c.

Finanšu ministrija klusē

Kasjauns.lv Finanšu ministrijai lūdza atbildāt, kāds ekonomiskais labums no minimālās algas samazināšanas būs valsts budžetam skaitliskā izteiksmē?

Ministrija atbildi nesniedza, jo patlaban esot noteikts, ka komentāru un skaidrojumu nebūs līdz ceturtdienas valdības ārkārtas sēdē tik pieņemts kāds lēmums. „Pašlaik FM speciālisti veic aprēķinus, kamēr valdība nav lēmusi, nevēlamies neprecīzu informāciju sniegt sabiedrībai,” skaidro preses dienests.

Guna Kārkliņa/foto:LETA