Ir iecere algas līdz 400 latiem aplikt ar 25% un pēc katriem 100 latiem nodokli celt vēl par 2%
Sabiedrība
2009. gada 11. jūnijs, 08:42

Ir iecere algas līdz 400 latiem aplikt ar 25% un pēc katriem 100 latiem nodokli celt vēl par 2%

Jauns.lv

Finanšu ministrija gatavo priekšlikumu, kas nākamgad paredz iedzīvotāju ienākuma nodokli atkal palielināt no 23% līdz 25%.

Ienākuma nodokli', palielinot no 23% līdz 25%, plānots piemērot algai līdz 400 latiem uz papīra. Par to, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ceturtdien raksta "Diena".

Ekonomisti laikrakstam atzinuši, ka ierosināto shēmu Latvijas iestādes nespēs vadīt un kontrolēt, tādējādi ekonomika ieslīdēs vēl dziļāk pelēkajā zonā. Galīgā valdības izšķiršanās par šo jautājumu gaidāma ceturtdien ārkārtas sēdē.

Auditorfirmas "KPMG Baltics" nodokļu menedžere Gunta Kauliņa "Dienai" norādījusi, ka parasti pasaulē progresīvajam nodoklim ir trīs likmes - pazeminātā maziem ienākumiem, standarta likme vidējiem un palielinātā lieliem ienākumiem. Viņa atzinusi, ka "Tas nevar normāli strādāt, jo likmju skaits pārsniegs 10," teikusi eksperte.

Savukārt Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra (BICEPS) direktors Alfs Vanags atzīmējis, ka progresīvā nodokļu sistēma ir gandrīz visur pasaulē, izņemot daļu Austrumeiropas, taču Latvijā jāņem vērā "padomju mantojums" - nepatika maksāt nodokļus, tāpēc daudzi varētu mēģināt jauno sistēmu apiet. To grūti mainīt, jo neatkarības gados politiķu un valsts aparāta darbošanās nav pārliecinājusi iedzīvotājus, ka nodokļi tiek tērēti viņu labā.

Arī valdības pārstāvis - ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) - "Dienai" atzinis, ka progresīvais nodoklis pašlaik "būtu kā sociālais instruments bez lielām cerībām uz fiskālo pienesumu budžetā, lai dotu signālu sabiedrībai, ka labumi tiek pārdalīti". Finanšu ministrs un premjers trešdien atradās Briselē un šo priekšlikumu nav varējuši izskaidrot.

Valdība ceturtdien plāno lemt par konkrētiem pasākumiem, kā budžeta grozījumos par 500 miljoniem latu samazināt izdevumus.

BNS