Sabiedrība
2009. gada 24. jūnijs, 23:15

Zatlers ar skolotāju arodbiedrību pārrunās izglītības nozares nākotni

Jauns.lv

Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien tiksies ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), lai pārrunātu skarbo budžeta samazinājumu ietekmi uz izglītības nozari.

LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš aģentūrai BNS sacīja, ka šajā sarunā prezidentam tiks sīki izklāstītas problēmas nozarē un sagaidāmās perspektīvas, uz pusi samazinot finansējuma modelī "nauda seko skolēnam" paredzētos līdzekļus, kā arī uz pusi samazinot atlīdzības pedagogiem.

"Vēlamies, lai prezidents skaidri zinātu, kāda ir situācija nozarē," teica Krastiņš, norādot, ka uz tikšanos ar Zatleru ieradīsies arodbiedrības rajonu pārstāvji, kā arī zinātnes nozares pārstāvji.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar jaunākajiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) aprēķiniem no jaunā mācību gada skolu direktoru alga uz papīra būs 350 latu, direktora vietnieka alga būs 260 latu, bet skolotājs saņems 180 latu algu par vienu slodzi.

Vēstīts arī, ka pedagogi nākamā mācību gada pirmajā dienā, visticamāk, streikos. LIZDA gan vēl prasīs savu dalīborganizāciju piekrišanu, bet lielākā daļa jau tagad atbalstot streika rīkošanu 1.septembrī.

LIZDA 17.jūnijā notiekošajā padomes sēdē ar lielu balsu vairākumu nolēma pieprasīt izglītības un zinātnes ministres Koķes demisiju. Skolotāji Koķes demisiju pieprasījuši, jo "cilvēki ir neapmierināti ar ministrijas padarīto darbu un nespēju aizstāvēt izglītības sistēmu", arodbiedrības viedokli iepriekš pauda Krastiņš. Ministre no amata neatkāpās.