Sabiedrība
2009. gada 27. jūnijs, 13:20

Lai nedraudētu izslēgšana no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta, Rīgā nevajadzētu būvēt augstos tiltus

Jauns.lv

Rīgai saistībā ar jaunu tiltu būvniecību pagaidām nedraud izslēgšana no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta, aģentūru LETA informēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis.

Vienīgais apdraudējums varētu būt tad, ja jaunos tiltus būvētu tādā augstumā, lai zem tiem varētu izbraukt lielie kuģi. "Inspekcija jau vērsusi uzmanību, ka šādi risinājumi nav piemēroti un plānos tādi nav paredzēti," sacīja eksperts.

Kā pastāstīja Dambis, Drēzdenes gadījumā tilts "ļoti tieši un būtiski" ietekmēja pasaules mantojuma vietas vērtību, tādēļ arī bija lēmums neatgriezeniski to izslēgt no Pasaules mantojuma saraksta.

"Rīgas tilti un jaunie ceļu projekti ir paredzēti jau plānojumā, tie jau ir redzēti atbildīgajās institūcijās UNESCO centrā, un mēs katru gadu esam snieguši ziņojumu, kas plānots," skaidroja Dambis.

Kā ziņots, UNESCO Pasaules mantojuma komiteja pieņēmusi lēmumu no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta neatgriezeniski izslēgt Drēzdenes Elbas ieleju saistībā ar tilta būvniecības uzsākšanu, aģentūru LETA iepriekš informēja UNESCO Latvijas Nacionālajā komisijā.

Tilta būvniecību UNESCO uzskata par nepārdomātu, nesaskaņotu un pasaules mantojuma vietas vērtību iznīcinošu projektu, turklāt Drēzdenes pilsēta vairākkārt brīdināta par projekta negatīvo ietekmi uz vietas integritāti

Taču, ņemot vērā to, ka Drēzdenes pilsēta nav pārtraukusi plānotā tilta būvniecību un nav ņēmusi vērā UNESCO Pasaules mantojuma centra aicinājumu meklēt alternatīvus risinājumus savienojuma veidošanai pār Elbas upi, pēc UNESCO pārstāvju domām, vieta ir neatgriezeniski zaudējusi savu īpašas nozīmes pasaules vērtību, kas bija par pamatu tās iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Pirms diviem gadiem - 2007.gadā - Pasaules mantojuma komitejas 31.sesijā no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta tika izslēgts arī Oriksu dabas rezervāts Omenā, taču toreiz pati Omena atzinusi, ka tā nav spējusi šajā teritorijā saglabāt un aizsargāt apdraudēto antilopju pasugas oriksu populāciju, norāda UNESCO.

Drēzdenes Elbas ieleja UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā tika iekļauta 2004.gadā, novērtējot šīs vietas unikālo kultūrainavu, kas neskarta bija saglabājusies cauri gadsimtiem un iedvesmojusi daudzus ievērojamus māksliniekus un rakstniekus, kā arī raksturoja cilvēces un dabas savstarpēju saskaņu.

­ 

Tēmas