Amati brīvostā – atkal savējiem
Politika
2009. gada 2. jūlijs, 09:22

Amati brīvostā – atkal savējiem

Jauns.lv

Ienesīgajā Rīgas brīvostas valdē jaunā dome atkal ievēlēja valdošās koalīcijas partiju pārstāvjus. Tā tas bijis arī iepriekšējo domes sasaukumu laikā. Jaunajā valdē iekļuvis Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers.

Brīvostas valdē ir astoņi cilvēki - četri no viņiem pārstāv valsti, četri - pašvaldību.

„Brālīgs sadalījums”

Jaunā Rīgas dome trešdien nolēma, ka valdē darbosies Ainārs Šlesers (LPP/LC), kā arī Andris Ameriks (LPP/LC) un Mihails Kameņickis (SC), kuri valdē bija jau iepriekš, un Vadims Jerošenko (SC), kurš nav domes deputāts, bet vēlēšanās startēja SC sarakstā. Viņš ir korporatīvo finanšu kompānijas SIA „Laika stars” valdes priekšsēdētājs.

Šis balsojums notika vēlā vakara stundā, kad aiz muguras jau bija garā darba diena ar Rīgas mēra Nila Ušakova, vicemēra Aināra Šlesera un pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) vēlēšanām. Deputāti vairs nevēlējās debatēt, tikai uzdeva Ušakovam pāris jautājumu, uz kuriem saņēma īsas atbildes.

Senāk bija izveidojusies nekur nereglamentēta tradīcija, ka ostas valdi vada Rīgas mērs, bet savulaik dome no šīs ierašas atteicās.

Līdz ar jauno pārstāvju ievēlēšanu amats brīvostā būs jāatstāj bijušajam mēram Jānim Birkam (TB/LNNK) un bijušajam vicemēram, brīvostas valdes priekšsēdētājam Andrim Ārgalim (TP).

Ienesīgas vietiņas

Jāpiebilst, ka amati brīvostas valdē ir ienesīgi, atalgojums gan mainās atkarībā no ostas ienākumiem, taču tas ir gana iespaidīgs. Tā, piemēram, Jānis Birks savā pērnā gada amatpersonas deklarācijā norādījis, ka brīvostā algā saņemti 65 165,86 lati, Andris Ārgalis pērn saņēmis 74 953,76 latus, bet Andra Amerika atalgojums pērn tur bija 68 718,46 lati, liecina Valsts ieņēmumu dienesta datubāzē atrodamās ziņas.

Kā satiksmes ministra pārstāvis Rīgas brīvostas valdē patlaban darbojas Jānis Straume (TB/LNNK), kā finanšu ministra pārstāvis - Edmunds Krastiņš (TP), vides ministra - Viesturs Silenieks (ZZS), ekonomikas ministra - Olafs Pulks (JL). Šos pārstāvjus ieceļ un atbrīvo valdība.

Guna Kārkliņa/Foto: LETA