Slēptā okupācija
Sabiedrība
2009. gada 14. jūlijs, 14:24

Slēptā okupācija

Jauns.lv

Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri sevi identificē ar krievu nāciju, varēs dienēt kaimiņvalsts armijā, saņemt finansiālu palīdzību no Maskavas un iegūt dažādus labumus. Tādējādi Latvijā valstisko neatkarību var apdraudēt simtiem tūkstošu iedzīvotāju, kuri cīnīsies nevis par Latvijas, bet gan kaimiņzemes neatkarību.

Latvijas krievus pielīdzinās Krievijas pilsoņiem

“Tagad visi latvieši pārvērtīsies par krieviem, lai dabūtu “krievu karti”. Kā žurkas no grimstoša kuģa viņi bēgs no Latvijas, kaut arī pirms gada sevi sauca par latviešiem.”

“Ja viss izdosies, tad būs lieliski!”

“Krievu pasaule nav atmiņas par pagātni, bet gan darboties spējīgs sākums, lai celtu labāku nākotni dižajai tautai.”

“Urrā! Beidzot kaut kas reāls! Interesanti, kā tur (Krievijā) ir sākt biznesu?”

“Kad izaugšu liels, saņemšu karti un braukšu uz Krieviju mācīties vadīt tankus. Pēc tam atgriezīšos un līdz ar zemi nolīdzināšu Latviju.”

“Astoņpadsmit gadus okupanti mani nelaiž uz Krieviju. Ceru tagad tur aizbraukt un sastapt dzīvus radiniekus.”

Šie ir daži no simtiem komentāru, kas pēdējas dienās parādījušies Latvijas krievu interneta portālos saistībā ar ziņu, ka Kremlis ārvalstīs dzīvojošajiem krieviem grasās izsniegt tā dēvēto “krievu karti”, kas viņiem dos vairākas Krievijas valdības piešķirtās priekšrocības:

* bez ierobežojumiem uzturēties un strādāt Krievijā;

* biznesa atvieglojumus Krievijas Federācijas teritorijā;

* tādas pašas izglītības iespējas kā Krievijas pilsoņiem;

* saņemt no Krievijas bērnu piedzimšanas pabalstus;

* iegūt medicīnisko palīdzību Krievijā.

Pagājušā gada pavasarī atvaļinātais ģenerālmajors Leonīds Šeršņevs Maskavā ar Kremļa varas partiju atbalstu nodibināja krievu tautas apvienošanās atbalsta fondu “Krievi”, kas paredz piešķirt ārvalstīs dzīvojošiem krieviem virkni Krievijas pilsoņu tiesības. Pagaidām valstiskā līmenī šīs tiesības vēl nav atzītas. Krievijas Valsts dome vēl tikai gatavojas pieņemt federālo likumu, kas leģitimēs “krievu kartes”.

Noteicošais – pareiza ticība un identitāte

2. jūlijā vairākas Latvijas krievu organizācijas Krievijas prezidentam, premjeram un Valsts domei izsūtīja prasību pēc iespējas ātrāk sākt izsniegt “krievu kartes”. 10. jūlijā jau parādījās ziņas, ka Latvijas krievi drīz vien varēs saņemt “krievu kartes”. Pagaidām tiek uzsvērts, ka pirmām kārtām tās varētu saņemt nepilsoņi, bet būtībā tās pienāktos visiem cilvēkiem, kas sevi kaut kādā mērā identificē ar krievu nāciju.

Lai saņemtu “krievu karti”, pretendentam ir jāpārvalda krievu valoda, jāapliecina senču vai “garīgi kulturālā” saikne ar krievu nāciju, jāpraktizē pareizticība vai arī pret to jāizturas ar cieņu.

“Krievu kartes” izsniegs pirmām kārtām visiem bijušās PSRS republiku iedzīvotājiem (izņemot Baltkrieviju), jo tur visvairāk tiek diskriminēti krievvalodīgie, ziņo fonds “Krievi”. Par krieviem visnelabvēlīgākajām valstīm ir atzītas Ukraina, Kazahstāna, Moldova un Baltijas valstis.

Krievu kartes jau ir izsniegtas krievu “nacionālo interešu” rajonos Abhāzijā un Dienvidosetijā Gruzijā, kā arī Krimā Ukrainā, kur Krievija “nodrošina” savu tautiešu “aizsardzību”.

Interneta komentāros “krievu kartes” pretendenti no Latvijas izsaka draudus drīz vien Latviju pārvērst gandrīz vai par Krievijas sastāvdaļu – latviešus izsūtīt uz tundru, Jūrmalā ierasties ar krievu tankiem un tamlīdzīgi. Latvijas pamatnācija pēc “krievu kartes” ieviešanas vairs netiek uzskatīta par noteicēju savā zemē, bet gan dēvēta par Latvijas “piekto kolonnu” un “krievu tautas okupantiem”.

Tādējādi “krievu kartes” ieviešanu var uzskatīt par reālu draudu Latvijas neatkarībai, jo valstī būs simtiem tūkstošu pilsoņu un nepilsoņu, kas lojāli izturēsies pret kaimiņvalsti, kura nav ne Eiropas Savienības, ne NATO dalībvalsts.

Krievijai jāpieprasa paskaidrojumi

Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis (TP) kasjauns.lv atzina, ka situācijas ap “krievu kartēm” ir izvērtusies “stipri bīstama un uz to jāvērš pastiprināta uzmanība”.

“Pirmo reizi tik lielu uzvaru pašvaldību vēlēšanās guvušas krievvalodīgās partijas, un tagad laikam kāds domā, ka var iet vēl tālāk. “Saskaņas centram” oficiāli būtu jānorobežojas no “krievu kartēm”, pretējā gadījumā saskaņieši būtu vienā laivā ar PCTVL. Domāju, ka mēs varētu prasīt paskaidrojumus arī no Krievijas,” teica Kučinskis.

Ceturtdien, 16. jūlijā, pēc atvaļinājuma uz sēdi atkal sapulcēsies Saeimas Nacionālās drošības komisija, kuras darba kārtībā viens no galvenajiem būs jautājums par “krievu kartēm”.

Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Kārlis Šadurskis (“Pilsoniskā savienība”) arī saskata “krievu kartes” apdraudējumu valstiskajai patstāvībai. Viņš kasjauns.lv izveidojošos situāciju komentēja: “Ja “krieva kartes” domātas kā ārzemēs dzīvojošo krievu saiknes stiprināšana ar Krieviju, tad, jāsaka, nekas tik labi nestiprina saites ar etnisko dzimteni kā dzīvošana tajā. Tiem krieviem, kas saista savu dzīvi ar Latviju un ir šīs valsts pilsoņi, savukārt jāapzinās, ka uz diviem krēsliem sēdēt parasti neizdodas.

Kas attiecas uz to, vai šādas “krievu kartes” skar Latvijas drošību, tad, protams, šis fakts ir jāņem vērā. Uzmanību piesaista viens no kartes “bonusiem” – tiesības pēc kontrakta dienēt Krievijas bruņotajos spēkos. Kā tas notiks praksē? Šo jautājumu der paanalizēt.”

Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA