Sabiedrība

Stradiņa slimnīca pārtraukusi nieru transplantācijas operācijas

Jauns.lv

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca kopš pagājušās nedēļas ir pārtraukusi nieru transplantācijas operācijas, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Stradiņa slimnīca pārtraukusi nieru transplantācij...

Patlaban Latvijā ir 65 cilvēki, kuri gaida rindā uz nieru transplantācijas operāciju un trīs reizes nedēļā dodas uz slimnīcu, lai gulētu pie mākslīgās nieres.

Saistībā ar nepilno finansējumu slimnīcas vadība devusi rīkojumu pārtraukt nieru transplantācijas operācijas. Slimnīcas valdes loceklis Modris Dzenītis norādīja, ka patlaban tiek veikti aprēķini, cik šādas operācijas varētu izdarīt. "Pagaidām konkrētu skaitli nevaru pateikt - 10, 15, iespējams, 25 operācijas, tas viss atkarīgs no finansēm."

Kāda paciente, kura patlaban gaida rindā uz operāciju, atzina, ka operāciju pārtraukšana faktiski slimniekiem ir nāves spriedums. "Valsts var sagatavot 65 zārkus. Operācijas izmaksas ir 10 000 latu, un man kā bezdarbniecei šādu līdzekļu nav."

Kā ziņots, septembrī vai oktobrī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcai beigsies līdzekļi pat neatliekamās palīdzības sniegšanai un faktiski slimnīcu varēs aizvērt, iepriekš intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs.

Viņš skaidroja, ka pirmajā pusgadā valsts finansējums slimnīcai bija 22 miljoni latu, bet otrajā pusgadā atvēlēti tikai 6,5 miljoni latu. Līdz ar to Stradiņa slimnīcā patlaban var sniegt tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību, tomēr arī tai līdzekļi šā gada rudenī beigsies.

LETA