Sabiedrība
2009. gada 23. jūlijs, 16:59

Cisterna ar bīstamo vielu būs atdzesēta un gatava izvešanai no Rīgas ostas teritorijas

Jauns.lv

Ap plkst.17 Rīgas ostā esošā cisterna ar bīstamo ķīmisko vielu būs atdzesēta līdz tādai temperatūrai, lai to varētu iekraut transportlīdzeklī un vest prom, aģentūrai LETA prognozēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inese Veisa.

No rīta cisterna bija uzkarsusi līdz 120 grādiem pēc Celsija skalas, bet, uzsākot darbu pie tilpnes dzesēšanas, ik stundu to bija iespējams atdzesēt vien par 3-5 grādiem. Cisternā esošā viela dziest ļoti lēni, atzina Veisa, piebilstot, ka brīdī, kad ķimikālija bija atdzesēta līdz 90 grādu temperatūrai, cisternai jau esot atvērti vāki. Patlaban viela ir cietā agregātstāvoklī.

VUGD pārstāve atklāja, ka, novēršot avārijas sekas, tika apzinātas arī citas ķīmiskas vielas, neskaitot ūdeni, ar kuru palīdzību iespējams dzesēt cisternu no ārpuses, taču šīs vielas nav bijis nepieciešams izmantot, tādējādi arī lieki nepiesārņojot vidi. Ostas teritorijā gaiss patlaban esot pavisam tīrs, bez piesārņojuma. Par ūdens piesārņojumu jaunākās ziņas varētu būt gaidāmas šovakar ap plkst.22, prognozēja Veisa.

Minētā ķīmiskā viela no cisternas netiks pārpumpēta citās tilpnēs, kā bija plānots sākotnēji. Par cisternas aiztransportēšanu no Rīgas ostas eskorta pavadībā būs atbildīga Valsts policija, atzīmēja VUGD pārstāve.

Kā ziņots, naktī uz šodienu Rīgas ostas teritorijā, Kundziņsalā, "Baltijas konteineru terminālī", kādā cisternā ar bīstamu vielu sākās nekontrolējama ķīmiska reakcija, kuras dēļ tilpnē paaugstinājās temperatūra un spiediens, tāpēc draudēja notikt eksplozija. Sākotnēji nostrādāja cisternas drošības vārsts, pa kuru vidē tika izvadīts neliels daudzums šīs bīstamās vielas tvaiku, un tie tika nosēdināti, taču vēlāk drošības ventilis pārstāja funkcionēt un attiecīgie dienesti nolēma cisternu dzesēt, lai tā neuzsprāgtu.

Dzesēšanas rezultātā tilpnē esošā viela patlaban ir kļuvusi cieta un polimerizējusies, tādēļ sprādziena draudi vairs nepastāv. Ja būtu noticis sprādziens un cisternā esošā ķīmiskā viela saskartos ar ūdeni, veidotos zilskābe, kas ir nāvējoša cilvēkam.

Sakarā ar negadījumu tika izveidots rīcības štābs, kas pieņēma lēmumu evakuēt iedzīvotājus no iespējamajām apdraudētajām vietām - Voleriem, Krēmeriem un termināļa teritorijai pieguļošās teritorijas. Kopumā tika evakuēti aptuveni 100 iedzīvotāji.

Līdz ar eksplozijas draudu novēršanu šodien pēcpusdienā tika atcelti pārvietošanās ierobežojumi gan pa pilsētas ielām, gan Daugavu, un iedzīvotāji varēja atgriezties mājās, taču iepriekš izziņotie ūdens ņemšanas, makšķerēšanas un peldēšanās ierobežojumi gan paliek spēkā līdz brīdim, kamēr vides speciālisti apkopos jaunāko informāciju par ūdens kvalitāti.

Lai gan negadījums noticis naktī, paziņojums medijiem no VUGD tika izsūtīts tikai plkst.7.30. Pēc pirmās informācijas iegūšanas vairāk nekā pusstundu no VUGD nebija iespējams iegūt izsmeļošāku skaidrojumu par notiekošo. VUGD dežūrdienestā aģentūrai LETA pavēstīja, ka informāciju nesniedz un esot jāsazinās ar preses sekretāru.

LETA