2009. gada 24. jūlijs, 18:26

Attaisnotais augsta ranga Latgales muitnieka Avgustinovičs no valsts piedzen 30 tūkstošus latu

Jauns.lv

Rīgas apgabaltiesa piektdien nolēma, ka valstij jāmaksā 30 tūkstošu latu morālā kompensācija kukuļņemšanā attaisnotajam augsta ranga muitniekam Aivaram Avgustinovičam, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Bijušo Latgales muitas pārvaldes priekšnieka vietnieku Avgustinoviču Latgales apgabaltiesa 2005.gadā sodīja ar triju gadu ieslodzījumu un daļēju mantas konfiskāciju. Viņš bija apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un kukuļņemšanu.

Augstākā tiesa (AT) viņu attaisnoja, un tās lēmumu nemainīja arī AT Senāts.

Avgustinovičs par morālo kaitējumu iesniedza prasību Rīgas apgabaltiesā, kur atbildētāja statusā ir Tieslietu ministrija. Bijušais muitnieks, kas apcietinājumā pavadīja četrus mēnešus, norāda, ka morālais kaitējums viņam nodarīts izziņas iestādes, prokuratūras un pirmās instances tiesas nepamatotas rīcības dēļ.

Par nodarīto kaitējumu viņš no valsts vēlējās pusmiljonu latu.

Drošības policija Avgustinoviču aizturēja par 3000 ASV dolāru pieprasīšanu. Aizturēšanas brīdī muita viņam atsavināja 3000 ASV dolāru (1617 latu), kā arī veica kratīšanu amatpersonas privātmājā Rēzeknē, kur atrasti un atsavināti skaidras naudas uzkrājumi un dažādi dokumenti.

Toreizējais finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (Tautas partija), uzzinot par Avgustinoviča aizturēšanu, uzdeva VID ģenerāldirektoram Dzintaram Jakānam nekavējoties ierosināt dienesta izmeklēšanu par kukuļa pieprasīšanas gadījumu VID Latgales reģionālās iestādes muitā un izvērtēt aizturētā atbilstību amatam, kā arī citu muitas amatpersonu iespējamo līdzdalību noziedzīgās darbībās.

VID vadība, reaģējot uz ministra uzdoto, no amata atstādināja gan Avgustinoviču, gan viņa šefu - Latgales reģionālās iestādes muitas pārvaldes priekšnieku Aivaru Joņevu-Ivanovu.

BNS