Grib celt sienu, lai sadalītu Sahāras tuksnesi
Sabiedrība
2009. gada 26. jūlijs, 22:00

Grib celt sienu, lai sadalītu Sahāras tuksnesi

Jauns.lv

Ar iniciatīvu par 6000 kilometru garas sienas celtniecību, lai apturētu tuksneša virzīšanos uz Āfrikas dienvidiem, klajā nākuši ietekmīgās starptautiskās konferences dalībnieki Oksfordā.

Saskaņā ar ANO ziņojumu, trešdaļa zemeslodes iedzīvotāju – apmēram divi miljardi cilvēku – tuvākajos desmit gados cietīs no „tuksnešu uzbrukumiem”. Kā paziņoja projekta organizators, arhitekts Magnuts Larsons, iecerētajai sienai būtu jāstiepjas no Indijas okeāna piekrastes līdz par Atlantijai: no Džibuti austrumos līdz Mauritānijai kontinenta rietumos.

M. Larsons izstrādājis unikālu tehnoloģju, kā izmantot tuksneša smiltis un īpašās baktērijas, kuras spēj cementēt smiltis. Šīs baktērijas „Bacillus pasteurii”, kuras pamatā sastopamas purvos, augstu temperatūru ietekmē uz smilšu graudiņiem iedarbojas kā cements. Rezultātā no smiltīm var radīt gigantiskas un drošas sienas, kuras var apturēt smilšu tālāku virzību.

Par šo tehnoloģiju jau ieinteresējušies ķīniešu speciālisti, jo arī šī valsts ir nobažījusies par Gobi tuksneša „uzbrukumu”.

kasjauns.lv

Tēmas