Latvijas likumdošana legalizē transseksuālismu
Sabiedrība
2009. gada 18. augusts, 08:17

Latvijas likumdošana legalizē transseksuālismu

Jauns.lv

Ja persona ir mainījusi dzimumu un to gribēs oficiāli ierakstīt arī personu apliecinošos dokumentos, viņai būs nepieciešams speciālas ārstu komisijas – psihiatra, urologa, ginekologa un dzemdību speciālista – atzinums.

Tieslietu ministrija ir izstrādājusi grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kuros noteikts, kā valsts var konstatēt cilvēka dzimuma maiņas faktu.

Jautājums par dzimuma maiņas reģistrāciju Latvijā aktualizējās pirms diviem gadiem, kad kāda sieviete pasē gribēja mainīt ierakstu no “sieviete” uz “vīrietis”. Rīgas Dzimtsarakstu nodaļa atteicās reģistrēt dzimuma maiņas faktu, un divus gadus ilga transseksuāļa tiesāšanās par savām tiesībām.

Konkrētajā gadījumā kāda sieviete vēlējās reģistrēties kā vīrietis, lai arī dzimuma maiņa nebija pilnībā veikta un arī ar dokumentiem pretējais nebija apliecināts. Tā kā iekšēji minētā persona sevi izjuta kā vīrieti, sieviete bija pārliecināta, ka viņai ir jāizsniedz jauna dzimšanas apliecība.

Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Viktorija Paņķo tolaik skaidroja, ka pēc likuma dzimuma maiņu reģistrē un jaunu apliecību izsniedz tikai tad, kad persona iesniedz ārsta izziņu, kurā apliecināts – dzimuma maiņa veikta pilnībā, nevis bijušas tikai atsevišķas operācijas, tā veikta daļēji vai nav pilnībā pabeigta. Līdz šim Rīgā ir izsniegtas piecas jaunas dzimšanas apliecības personām, kuras ir mainījušas dzimumu.

Augstākā tiesa pirms diviem mēnešiem Rīgas domei uzdeva rakstveidā atvainoties personai, kurai Dzimtsarakstu nodaļa atteicās izdot jaunu dzimšanas apliecību. Tomēr Latvijā nav tiesību normu, kas regulē dzimuma maiņas ieraksta procedūru.

Tādēļ, lai izvairītos no pārpratumiem, ir sagatavoti likuma grozījumi, kurā noteikts, ka “personas dzimuma maiņas fakta konstatācijai ārstniecības iestāde izveido ārstu komisiju, kuras sastāvā ir divi psihiatri, urologs, ginekologs, dzemdību speciālists un nepieciešamības gadījumā pēc minēto ārstu ierosinājuma citu specialitāšu ārsti”. Ja mediķu noteiktā diagnoze apliecinās dzimuma maiņas faktu, tad birokrātiem vairs nebūs iespēju pēc saviem ieskatiem interpretēt medicīnisko faktu.

Tieslietu ministrija likuma grozījumu paskaidrojuma rakstā uzsver: “Izvirzītie kritēriji neparedz, ka ir jāveic kāda ķirurģiska vai citāda manipulācija, lai fiziski iegūtu pretējam (vēlamajam) dzimumam piemītošas fiziskās īpašības. Šie kritēriji paredz, ka vienīgā diagnoze, lai varētu veikt personas dzimuma maiņas fakta konstatēšanu, ir transseksuālisms, kā arī tai ir jābūt uzstādītai vismaz vienu gadu iepriekš. Tāpat viens no kritērijiem ir personas viedokļa mainīt dzimumu nemainīgums, proti, personai jābūt savā viedoklī psiholoģiski noturīgai un nemainīgai šajā pārliecībā. Ir tikai viens nosacījums, kas saistīts ar nepieciešamību iejaukties esošajā stāvoklī, – nedrīkst būt saglabāta reproduktīvā funkcija, kas piemitusi līdzšinējā dzimumā. Šī ir konstatēta kā būtiskākā pazīme, lai veiktu personas dzimuma maiņas fakta konstatēšanu. Tas saistīts ar nepieciešamību izslēgt iespēju, ka persona, kas tiks reģistrēta kā vīrietis, varētu kļūt par māti, vai arī sieviete varētu kļūt par tēvu. Šādā veidā tiek novērsts iespējamais bērnu tiesību apdraudējums, kā arī juridiski sarežģījumi, kas var rasties šādā gadījumā.”

Elmārs Barkāns / Foto: Rojs Maizītis