Sabiedrība
2009. gada 21. augusts, 10:10

Krievija apstiprina Latvijai, ka "Arctic Sea" lietā aizturēts viens Latvijas pilsonis un viens nepilsonis

Jauns.lv

Šodien Latvijas vēstniecība Maskavā no Krievijas Prokuratūras Izmeklēšanas komitejas saņēmusi apstiprinājumu, ka kuģa "Arctic Sea" lietā apcietināto vidū ir viens Latvijas pilsonis un viens Latvijas nepilsonis.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) saņemto informāciju nodevusi Latvijas tiesībsargājošo institūciju rīcībā, aģentūru LETA informēja ĀM Preses centra nodaļā.

ĀM, lai ievērotu privātās dzīves neaizskaramību un netraucētu izmeklēšanas gaitu, sīkāku informāciju par kuģa "Arctic Sea" izmeklēšanas lietu un tajā iesaistīto personu vārdiem nesniedz.

LETA jau ziņoja, ka 20.augustā armijas lidlaukā pie Maskavas nosēdušās trīs Krievijas militārās lidmašīnas ar kuģa "Arctic Sea" apkalpi un kuģi nolaupījušiem cilvēkiem, starp kuriem ir divi Latvijas un četri Igaunijas iedzīvotāji, vēsta aģentūra "Interfax".

Pirmā Krievijas gaisa spēku lidmašīna "Il-76" ar izmeklētājiem un Krievijas amatpersonām Čkalovskas militārajā lidlaukā ārpus Maskavas nosēdās plkst.10.40 (plkst.9.40 pēc Latvijas laika), ziņo "Interfax". Otrā "Il-76" lidmašīna ar kuģa nolaupītājiem nosēdusies 20 minūtes vēlāk, bet vēl pēc 50 minūtēm ieradies trešais "Il-76" ar 11 "Arctic Sea" apkalpes locekļiem.

Trīs apkalpes locekļi un kapteinis palikuši uz kuģa pie Kaboverdes krastiem, lai dežurētu uz tā.

Pie skrejceļa lidmašīnas sagaidīja dažādu Krievijas dienestu pārstāvji. Aizdomās turētos kuģa nolaupītājus ar aizsietām acīm un rokudzelžos bruņotas apsardzes pavadībā izveda no lidlauka un aizveda Maskavas virzienā.

Kā aģentūrai "Interfax" pavēstīja avots tiesībsargājošās iestādēs, kuģa apkalpe tiks atlaista, ja izmeklēšanā tiks apstiprināts, ka tā ar nolaupīšanu nav saistīta. Tajā pašā laikā "Arctic Sea" apkalpes locekļi snieguši pirmo informāciju par kuģa sagrābšanu. Pēc jūrnieku teiktā, viņi centušies nepieļaut kuģa sagrābšanu.

Kā Kaboverdē intervijā telekanālam "Vesti" pastāstīja viens no jūrniekiem: "Nu jā, nedaudz sagrābšanas laikā pretestību izrādījām."

Cits apkalpes loceklis sacīja, ka "viņi (pirāti) uz tiltiņa ienāca no divām pusēm, otru (jūrnieku) uzreiz nogrūda no krēsla, uz grīdas sasēja, atveda kapteini".

"Kapteinim kaut kā izdevās uzrakstīt īsziņu, ka kuģis ir sagrābts. Tie savukārt viņam atzvana, prasa, kas jums ir, vai tiešām kuģis sagrābts, bet kapteinim pielikta pistole, viņam nācās atbildēt, ka nē, mēs pajokojām," sacīja viens no jūrniekiem.

LETA