Sabiedrība
2009. gada 16. septembris, 15:37

Visas Latvijas pedagogu streiks tomēr būs

Jauns.lv

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) šodien nolēma, ka streiks tomēr būs, pēc padomes sēdes aģentūru LETA informēja LIZDA priekšsēdētāja Astrīda Harbacēviča.

Kā uzsvēra Harbacēviča, balsojot par streiku, atturējās tikai viena LIZDA dalīborganizācija, kas nozīmē, ka praktiski valda vienprātība par streika nepieciešamību.

Šodienas sēdē LIZDA noteica to problēmu loku, par kurām tiks iesniegta prasība valdībai. Praktiski šī prasība šobrīd ir viena: palielināt finansējuma apmēru vienam skolēnam un studentam, kā arī bāzes finansējumu zinātnei.

Līdz 23.septembrim no LIZDA dalīborganizācijām tiks gaidīti citi priekšlikumi, lai jau līdz septembra beigām valdes sēdē visas prasības tiktu sarakstītas.

Turpretī dalīborganizācijas par gatavību streikam varēs informēt līdz 20.oktobrim, jo 10.oktobrī pedagogi saņems šajā semestrī pirmo algu, pēc kuras tad arī lems par tālāko darbību.

Par streika datumu tiks lemts 21.oktobrī, kad notiks LIZDA padomes sēde, jo pagaidām konkrētas nostājas ne par streika veidu, ne datumu nav.

Pagaidām arī dalīborganizāciju starpā nav vienprātības, vai jārīko brīdinājuma streiks vai arī vairāku dienu garš streiks, taču ir skaidrs, ka visas iestādes nestreikos, jo, piemēram, lielākā daļa pirmskolas iestāžu ir pašvaldības iestādes.

Kā ziņots, šodien LIZDA padomes sēdē tika uzklausīts dalīborganizāciju viedoklis, pēc kura varētu lemt par streika rīkošanu, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš.

"Domāju, ka līdz tam brīdim situācija un pedagogu noskaņojums būs kļuvis daudzmaz skaidrs," iepriekš sacīja Krastiņš, kurš gan nesola, ka sēdes laikā noteikti tiks lemts par streika rīkošanu.

Jau ziņots, ka telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš pauda viedokli, ka 1.septembra pedagogu pikets pie Ministru kabineta ēkas ir tikai sākums un pēc vairāku arodbiedrības dalīborganizāciju lūguma tuvākajā nākotnē tiks rīkots visas Latvijas pedagogu streiks.

LETA