Godmanim Kargina un Krasovicka rīcība morāli nav pieņemama
Sabiedrība
2009. gada 2. oktobris, 14:55

Godmanim Kargina un Krasovicka rīcība morāli nav pieņemama

Jauns.lv

AS "Parex banka" bija jāpārņem un, arī vērtējot no šīsdienas pozīcijām, tas bija vienīgais iespējamais variants, atzina bijušais premjers Ivars Godmanis. Viņš vadījies pēc ES uzstādījumiem.

Ekspremjers, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis speciāli sasauktā un ļoti plaši apmeklētā preses konferencē skaidroja, ka pērnā gada otrajā pusē valdošais uzstādījums Eiropas Savienībā bijis, ka sistēmas bankas nedrīkst bankrotēt un to stabilitāte ir maksimāli jānodrošina.

Ja "Parex banka" nebūtu pārņemta, situācija būtiski pasliktinātos visai banku sistēmai Latvijā, uzsvēra ekspremjers. "Ja nebūtu atbalstīta šī banka, "defolta" situācija būtu nostrādājusi citās bankās."

Savukārt bankas pakāpeniska pārņemšana īstenota, lai valstij nerastos papildu juridiski sarežģījumi. Tāpat visi nozīmīgie lēmumi bijuši jāsaskaņo ar sindicēto kredītu devējiem.

Valdībā bijuši arī atšķirīgi viedokļi par ierobežojumu uzlikšanu bankai, un gala rezultātā Godmanis nosliecies par labu Latvijas Bankas uzstādījumam, ka uzreiz ierobežojumi noguldījumu izņemšanai nav jāpiemēro.

Kā informēja Godmanis, pēc bankas pārņemšanas 8.novembrī līdz ierobežojumu uzlikšanai 1.decembrī no bankas vietējie noguldītāji izņēmuši 126 miljonus latu, bet nerezidenti - 171 miljonu latu.

Savukārt laika posmā no decembra līdz šā gada 1.jūnijam, neskatoties uz ierobežojumiem, no bankas izņemti 100 miljoni latu, bet nerezidenti izņēmuši vēl 330 miljonus latu, kas tikai apliecinot, ka ierobežojumu uzlikšana uzreiz būtisku atspaidu nebūtu devusi.

Ekspremjers arī uzsvēra, ka, vērtējot no šīsdienas pozīcijām, valdībai nav bijuši citi varianti, kā rīkoties, un izvēlētais ceļš bijis pareizs.

Svarīga esot arī bankas akcionāru morālā rīcība un iepriekš izvēlētā uzņēmējdarbības politika, kas gan jāatstāj viņu ziņā, jo valdība rīkojusies tikai likuma robežās.

"Parex bankas" īpašnieki veica izmaiņas depozītos, pirms vērsās pēc palīdzības

Bijušie AS "Parex banka" īpašnieki bija veikuši izmaiņas savos depozīta noguldījumos, vēl pirms vērsušies pēc palīdzības pie valsts, šodien žurnālistiem apgalvoja ekspremjers Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis (LPP/LC).

Kā skaidroja Godmanis, pēc bankas pārņemšanas 8.novembrī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) veikusi pārbaudi. Pārbaudot bankas portfeli, atklājies, ka ar bijušajiem akcionāriem saistītie depozīti ir samazinājušies.

Godmanis uzsvēra, ka šo informāciju pirms bankas pārņemšanas nav zinājis, Pretējā gadījumā, iespējams, valdības pozīcija sarunās ar Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki būtu citāda.

Ar šo informāciju ekspremjers iepazinies 20.novembrī, jau pēc bankas pārņemšanas, tomēr sīkākus komentārus nevarot sniegt, jo pārbaudi veica FKTK un tā arī varot lemt par informācijas publiskošanu.

Godmanis atzina, ka bijušajiem "Parex bankas" īpašniekiem ir jāuzņemas pilna morālā atbildība par šo situāciju. Godmanim viņu rīcība esot morāli nepieņemama, jo šie cilvēki turpina saņemt lielas dividendes.

LETA/Foto:Aigars Hibneris