Sabiedrība
2009. gada 7. oktobris, 12:11

Premjers sola skolotāju algas vairs nesamazināt; arodbiedrība no streika pagaidām neatsakās

Jauns.lv

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL), šodien tiekoties ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), solījis, ka jebkādu turpmāku valsts budžeta samazinājumu gadījumā pedagogu algas vairs skartas netiks, tomēr LIZDA joprojām neatsakās no uzstādījuma par streika rīkošanu.

Kā pēc tikšanās norādīja Dombrovskis, nākamgad pedagogu darba samaksu plānots saglabāt 250 latu apmērā par vienu likmi, kā arī ar koeficientu 1,3 piemērot piemaksas par papildu pienākumu veikšanu, tostarp par ārpusklases darbu, burtnīcu labošanu un citiem pienākumiem.

Tāpat nākamā gada budžetā tiks nodrošināta samaksa par piecus un sešus gadus vecu bērnu apmācību, lai gan joprojām notiek diskusijas par to, vai sešgadīgo bērnu apmācība notiks jau skolā, vai arī tā kā līdz šim skaitīsies pirmsskolas apmācība.

Tādēļ, neraugoties uz to, ka Ministru kabinets jau ir atbalstījis grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz sešgadīgo skološanu jau no 2010.gada septembra, pagaidām tālāka likumprojekta virzība Saeimā ir apturēta līdz brīdim, kad minētais jautājums tiks pārrunāts ar LIZDA un citiem izglītības speciālistiem.

Saistībā ar neizmaksātajiem pedagogu atlaišanas pabalstiem premjers apņēmies runāt ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, kura, pēc Dombrovska domām, pārāk lēni apkopo pašvaldību iesūtīto informāciju par pabalstiem nepieciešamajām summām. "Šis jautājums būtu jāvirza skatīšanai jau uz nākamo Ministru kabineta sēdi," sacīja Ministru prezidents.

LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš pēc tikšanās norādīja, ka "pedagogiem ir rasts kaut mierinājums, ka sliktāk vairs nebūs". Tomēr joprojām nav rasts risinājums situācijai augstākajā izglītībā un zinātnē, kurā paredzēti būtiski samazinājumi nākamā gada budžetā, turklāt, ja nākamgad skolās bērni mācīsies no sešu gadu vecuma, tas nozīmē, ka bērnu skaits skolās palielināsies un skolotāju algām paredzētā nauda 2010.gada budžetā samazināsies. Tāpat būs jādomā par veidu, kā uzlabot stāvokli profesionālajā izglītībā.

Tādēļ, neraugoties uz premjera solījumiem, uzstādījums par streika rīkošanu paliks spēkā un arodbiedrības padome šopēcpusdien iepazīsies ar valdības solīto, lai lemtu par turpmāko rīcību šajā jautājumā.

Komentējot gaidāmo streiku, Dombrovskis norādīja, ka tās ir arodbiedrības tiesības, taču jāsaprot, ka finansējumu nākamā gada budžetā tas nepalielinās.

Jau ziņots, ka 16.septembrī LIZDA padome lēma par labu streika rīkošanai un noteica problēmu loku, par kurām tiks iesniegta prasība valdībai. Galvenokārt prasība ir viena: palielināt finansējuma apmēru vienam skolēnam un studentam, kā arī bāzes finansējumu zinātnei.

Tomēr pagājušajā nedēļā arodbiedrības valde nolēma, ka pirms galīgā lēmuma par streiku pieņemšanu vēlas tikties ar Ministru prezidentu. LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Krastiņš aģentūrai LETA iepriekš pieļāva, ka kompromisa rašanas gadījumā arodbiedrība par streika rīkošanu vēl varētu pārdomāt.

LETA