Sabiedrība
2009. gada 13. oktobris, 13:34

Neatliekamās palīdzības nodrošināšanai novirza 25 miljonus latu

Jauns.lv

Veselības ministrijai (VM) no valsts pamatbudžeta apakšprogrammas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tiks piešķirti 25 miljoni latu, lai slimnīcas varētu nodrošināt stacionārās neatliekamas medicīniskās palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem akūtos gadījumos šā gada novembrī un decembrī un norēķināties ar piegādātājiem par saņemtajiem medikamentiem un medicīnas precēm.

22,36 miljoni latu tiks novirzīti 23 slimnīcām, ar kurām Veselības norēķinu centrs slēdz līgumus par sekundāro un terciāro stacionāro veselības aprūpi. Vairāk nekā sešus miljonus latu saņems Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, 5,95 miljonus latu - Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, divus miljonus latu - Bērnu klīniskā universitātes slimnīca.

137 144 lai tiks sadalīti starp slimnīcām, ar kurām Veselības norēķinu centrs slēdz līgumus par stacionāro pakalpojumu sniegšanu atbilstoši aprūpes slimnīcas (nodaļas) tarifiem un apmaksas nosacījumiem.

2,5 miljonus latu saņems 12 slimnīcas, ar kurām Veselības norēķinu centrs slēdz līgumus par speciālo stacionāro pakalpojumu sniegšanu.

Jau ziņots, ka saistībā ar nopietno samazinājumu veselības aprūpei 2009.gada otrajā pusgadā vislielākais finanšu samazinājums skāra tieši slimnīcas, tādēļ tika apdraudēta visu, arī lielo neatliekamās palīdzības slimnīcu funkcionēšana. Lai šādu situāciju nepieļautu un iedzīvotājiem tiktu nodrošināta nepārtraukta neatliekamā palīdzība slimnīcā, VM ar Finanšu ministrijas akceptu oktobrī pārdalīja slimnīcām tos līdzekļus, kas bija paredzēti pacientu ārstēšanai novembrī un decembrī. Līdz ar to papildu līdzekļi iedzīvotāju ārstēšanai gada beigās ir vitāli nepieciešami.

Valsts apmaksāta plānveida ārstniecība netiek nodrošināta jau no jūlija.

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) pauž gandarījumu par to, ka līdzekļi neatliekamās palīdzības apmaksai slimnīcās tiks nodrošināti. Līdz ar to pacientiem nebūs iemesla bažām, ka novembrī un decembrī slimnīcās nevarēs saņemt pat pašu minimālāko neatliekamo palīdzību.

LETA