Vējš daudzas saimniecības atstājis bez elektrības
Sabiedrība
2009. gada 13. oktobris, 15:20

Vējš daudzas saimniecības atstājis bez elektrības

Jauns.lv

Spēcīgs ciklons no Balkānu valstīm kopš otrdien virzās uz ziemeļaustrumiem, ziemeļiem, un jau naktī uz trešdienu Baltijas valstis ir nonākušas tiešā ciklona ietekmē.

Kā jau tika prognozēts, Latvijā pastiprinājies ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš. Tas kopā ar slapju sniegu var radīt postījumus daudzviet Latvijā, brīdina sinoptiķi.

Naktī vējš turpināja pieņemties spēkā un iekšzemes rajonos trešdienas rītā sasniedza 15-19 metrus sekundē (m/s), bet Rīgas līča piekrastē Kurzemē - 22-25 m/s. Gaidāms slapjš sniegs un lietus, bet Latgalē iespējams putenis. Gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz 0..+3 grādiem, piekrastē - līdz +4..+6 grādiem.

Aptuveni 30 000 "Latvenergo" klientu slapjā sniega un stiprā vēja dēļ šorīt ir traucēta vai pārtraukta elektrības piegāde.

Lielākoties elektroenerģijas piegāde ir traucēta Latvijas austrumu rajonos - Preiļu, Ludzas un Daugavpils apkārtnē.

Lielākais traucējumu skaits ir Ludzas apkārtnē, kur elektrības piegāde traucēta aptuveni 6000 mājsaimniecībām, arī Krāslavas rajonā elektrības piegāde traucēta 5000 mājsaimniecībām.

Spēcīgās vēja brāzmas un smagais slapjais sniegs var lauzt koku zarus un kokus, postīt elektrolīnijas, daudzviet būs apgrūtināta braukšana, bet snigšanas laikā pasliktināsies redzamība.

Ziemeļaustrumu vējš izraisīs ūdenslīmeņa celšanos Rīgas līča piekrastē Kurzemē, bet saskaņā ar Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta prognozēm Daugavā pie Rīgas vējš ūdenslīmeņa celšanos nenesīs.

Jau vēstīts, ka pirmdienas naktī Vidzemē uzsniga līdz 11 centimetriem bieza sniega sega un tas izraisīja bojājumus energoapgādes sistēmā.

BNS