Kā Zatleru miesīgs tēvs iesūdzēja tiesā
Sabiedrība
2009. gada 21. oktobris, 23:40

Kā Zatleru miesīgs tēvs iesūdzēja tiesā

Jauns.lv

Valsts prezidents Valdis Zatlers intervijās izvairās runāt par savu tēvu un ne velti — viņu attiecības ir tik saspīlētas, ka pensionārs Līgonis Zatlers pat bija iesniedzis tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu no prezidenta.

Prezidenta inaugurācijas ballē 2007. gadā viesu pulkā nebija pirmā pāra vecāku. Gan prezidenta vecāki, gan Zatleres kundzes tēvs ir ļoti cienījamā vecumā, tāpēc viņi neapmeklēja pieņemšanu, toreiz skaidroja Valsts prezidenta kancelejā.

Zatlera tēvs: „Pilī es esmu nevēlama persona”

Patiesība ir mazliet citāda. Izlasījis šīs rindas žurnālā „Kas Jauns”, prezidenta tēvs piezvanīja uz redakciju un pavēstīja, ka nemaz nav aicināts: „Pilī es esmu nevēlama persona.” Bijušais sporta skolotājs un rokasbumbas treneris nepavisam nejūtas vārgs, 2007. gadā viņam šajā arodā apritēja 50 gadu.

No Zatlera mātes, arī skolotājas, viņš izšķīrās, kad dēls vēl bija mazs bērns, skolā vēl negāja, un turpmāk maz tikušies, alimentus gan esot maksājis. Māte vēlāk apprecējās otrreiz, pieņēma jaunu uzvārdu un nu ir Ieva Sproģe. Intervijā „Kas Jauns” Zatlers teica: „Man daudz jāpasaka paldies manas mammas otrajam vīram, kurš ir miris. Viņš bija interesanta personība, biju kopā ar viņu pusaudža gados, pēc tam diezgan ātri kļuvu patstāvīgs.”

Prezidents par vecākiem nerunā

Par vecākiem Zatlers bija ļoti mazrunīgs: „Vienā teikumā — viņi izšķīrās, kad vēl negāju skolā. Varbūt pietiks ar to. Cienījami, veci cilvēki.” Pēc neoficiālas informācijas, prezidenta māte piepelnās kā bērnu aukle.

Par attiecībām ar tēvu daiļrunīgi vēsta šāds fakts — pērn Zatlers seniors iesniedza Jūrmalas tiesā prasību pret prezidentu par uzturlīdzekļu piedziņu. Viņš esot prasījis vairāk nekā sešus procentus no prezidenta ienākumiem. Uz tiesas sēdi prezidents neieradās, galu galā jautājums atrisināts, abiem kungiem parakstot mierizlīgumu, un dēls maksā. Pērn prezidenta alga mēnesī bija vidēji 3638 lati, no tiem vēl jāatrēķina nodokļi, taču pāri simtam latu tiek arī tēvam.

Nauda nav galvenais

„Jautājums jau nebija naudā, bet ģimenes konfliktā. Nav vienīgā ģimene, tā mēdz gadīties arī karaliskajās dzimtās,” kasjauns.lv teic Līgonis Zatlers. Savu nepatiku pret dēlu Zatlers izrādījis atklāti intervijās presē, paziņojot, ka viņam ir kauns, redzot prezidentu televizora ekrānā. Atšķirībā no seniora dēls par tēvu publiski neizsakās. Uz jautājumiem par tiesāšanos un mierizlīgumu no Rīgas pils saņēmām lakonisku atbildi — Valsts prezidents nekomentēs.

Šovasar abi Zatleri tikās skumjā brīdī — prezidenta vecmāmiņas, Līgoņa mātes bērēs. Viņa mūža nogali pavadīja Valmieras pansionātā, un ceļu pie mātes no Jūrmalas mēroja dēls. Prezidents pansionātā neesot redzēts, lai arī sirmgalve gaidījusi. „Bērēs viņš bija, ar visiem miesassargiem,” nosaka Zatlers seniors. Kā var noprast, nekādas sarunas viņiem neraisījās.

Māris Puķītis/Foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva