Sabiedrība
2009. gada 13. novembris, 12:56

Nedēļas laikā trīskāršojies ar jauno gripu saslimušo skaits

Jauns.lv

Šajā nedēļā līdz šim reģistrēti 124 jaunās gripas AH1N1 vīrusa saslimšanas gadījumi, un vakardienas laikā LIC reģistrēti 48 saslimušie, liecina jaunākā Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) informācija.

Turklāt šonedēļ reģistrēts jau gandrīz trīs reizes vairāk saslimušo nekā iepriekšējā nedēļā, kad LIC bija reģistrējis 52 saslimušos. Līdz ar to līdz šim Latvijā reģistrēti 213 saslimšanas gadījumi ar jauno gripu.

LIC pārstāve Ludmila Vīksna stāsta, ka pagaidām jaunā gripa norit diezgan vieglā formā un komplikācijas nav sastopamas bieži, taču tai pat laikā šī gripa izplatās daudz straujāk nekā sezonālā gripa.

Profesore aicina iedzīvotājus gadījumā, ja veselības stāvoklis pasliktinās, uz darbu nedoties un darba devējiem būt saprotošiem, neliekot slimiem cilvēkiem doties uz darbu.

LIC speciālisti iesaka vakcinēties pret sezonālo gripu, kā arī ievērot visus gripas nespecifiskās profilakses paņēmienus, tas ir, izvairīties no publisku pasākumu apmeklēšanas, ja vien iespējams, neizmantot sabiedrisko transportu, bieži vēdināt telpas, ievērot personīgo higiēnu.

Ja mājās ir gripas slimnieks, vēlams viņu izolēt atsevišķā telpā, bet, ja tas nav iespējams, pacienta gultu norobežot ar vismaz 1,5 metrus augstu aizslietni, izdalīt atsevišķus traukus un lietot tikai savus higiēnas piederumus. Slimniekam deguna šņaukšanai jāizmanto vienreiz lietojamie mutautiņi, kas pēc lietošanas jāiznīcina.

LETA