Sabiedrība
2009. gada 2. decembris, 12:34

Vēl divi pacienti miruši pēc saslimšanas ar jauno gripu

Jauns.lv

Latvijā apstiprināti vēl divi jauni nāves gadījumi pēc saslimšanas ar pandēmisko gripu AH1N1, aģentūru LETA informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) pārstāve Liene Johansone.

Viens nāves gadījums reģistrēts Rīgā - 57 gadus veca sieviete, un viens ārpus Rīgas, kad pēc gripas komplikācijām mira 39 gadus veca sieviete.

Līdz ar to Latvijā no pandēmiskās gripas izraisītajām komplikācijām šobrīd miruši deviņi pacienti.

Tāpat ziņots, ka vakar Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) laboratoriski apstiprināti desmit saslimšanas gadījumi ar jauno gripas AH1N1 vīrusu, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējās dienās reģistrēto slimnieku skaits.

Tas nozīmē, ka līdz šim šonedēļ reģistrēti 40 saslimšanas gadījumi ar jauno gripu.

Tāpat LIC ziņo, ka iepriekšējā diennaktī uz aizdomu pamata ar iespējamo inficēšanos ar pandēmisko gripu LIC stacionārā uzņemti 11 pacienti, bet ārstējas 41 slimnieks. Šī gada gripas sezonas laikā LIC stacionārā ir ārstējušies jau 242 jaunās gripas slimnieki.

LIC vadītājs Jāzeps Keišs jau iepriekš informēja, ka laboratoriski analīzes tiek ņemtas tikai smagāk saslimušajiem, pārējiem gripa tiek noteikta pēc klīniskajām pazīmēm.

Visiem mirušajiem gripa izraisīja nopietnas komplikācijas. LIC skaidro, ka turklāt visiem mirušajiem jau bijušas smagas hroniskas slimības, piemēram, cukura diabēts, aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimības.

Pirmais nāves gadījums pēc saslimšanas ar jauno gripu tika konstatēts 9.novembrī.

LIC uzsver, ka, lai pasargātu sevi no gripas, ir svarīgi ievērot visus gripas nespecifiskās profilakses paņēmienus, piemēram, gripas pandēmiskā pacēluma laikā izvairīties no publisku pasākumu apmeklēšana, ja vien iespējams, neizmantot sabiedrisko transportu, mazināt uzturēšanās laiku nevēdināmās telpās, rūpīgi mazgāt rokas, sekot, lai bērni ievērotu personīgās higiēnas prasības. Ja mājās ir gripas slimnieks nepieciešams izolēt viņu atsevišķā telpā, ja tas nav iespējams, pacienta gultu norobežot ar aizslietni, izdalīt atsevišķus traukus, lietot tikai savus higiēnas piederumus, bet kopējs var lietot daudzkārtīgu marles masku, ko pēc lietošanas jāiznīcina vai jāvāra un jāgludina. Slimniekam deguna šņaukšanai jāizmanto vienreizlietojams mutautiņš, ko pēc lietošanas jāiznīcina.

LETA