Kultūra
2009. gada 9. decembris, 19:58

"TV3" tuvākā gada laikā neplāno pāriet uz ciparu televīzijas virszemes apraidi

Jauns.lv

Televīzijas kanāls "TV3" 2010.gadā vēl paliks pierastajā un visiem pieejamajā analogajā formātā un nepāries uz ciparu televīzijas virszemes apraidi, informēja "TV3" sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone.

"TV3" tuvākā gada laikā neplāno pāriet uz ciparu televīzijas virszemes apraidi

Televīzijas kanāls "TV3" 2010.gadā vēl paliks pierastajā un visiem pieejamajā analogajā formātā un nepāries uz ciparu televīzijas virszemes apraidi, aģentūru LETA informēja "TV3" sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone.

Eiropas Savienības direktīvas uz ciparu virszemes televīzijas apraidi iesaka pāriet līdz 2011.gada beigām.

Lai pieņemtu lēmumu vēl vismaz gadu palikt ierastajā, analogajā apraidē, SIA "TV3 Latvia" izvērtēja pārejas uz ciparu virszemes televīzijas sociālo aspektu un gaidāmos izdevumus par apraidi, vēstīja "TV3 Latvia" direktore Baiba Zūzena.

"Pāreja uz ciparu virszemes televīziju ir sociāli sāpīga it īpaši lauku rajonos, kur vairāk par 200 000 mājsaimniecību skatās analogo televīziju. Ja vien nav pieejams ļoti moderns televizors, būs jāiegādājas vismaz 39 latus vērts televīzijas dekoderis. Turklāt "TV3 Latvia" rīcībā nav precīzu aprēķinu, cik mājsaimniecībās būs nepieciešams iegādāties jaunu antenu, bet tādu būs daudz. Bez izmaksām antenai vēl jārēķinās ar darbu vai izdevumiem tās uzstādīšanai. Izdevumi sāpīgāk skars iedzīvotāju slāni ar maziem ienākumiem, kas pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir skaitliski augoša grupa. Valsts atbalsts maznodrošinātajiem pārejai uz ciparu virszemes televīziju nav plānots. Rīgas tuvumā ir lielāks kabeļu televīzijas un satelīttelevīzijas īpatsvars, tāpēc Rīgā problēma būs mazāk sāpīga," stāstīja Zūzena.

Viņa uzsvēra, ka pretēji citu valstu pieredzei Latvijā no "TV3" pieprasītā maksa par ciparu apraidi izrādījās lielāka par analogo. Parasti izmaksas ciparu apraidei ir mazākas, jo vienā analogajā kanālā var ievietot vairākus ciparu kanālus. Uz tarifu sadārdzināšanos raidorganizācijām norādīja Valsts kontroles veiktās revīzijas VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" ziņojums.

"TV3 Latvia" aicina atbildīgās institūcijas izvērtēt virszemes ciparu televīzijas ieviešanas procesu. "Patlaban pāriešana uz ciparu apraidi nozīmētu nepieciešamību atrast papildus līdzekļus uz citu izdevumu posteņu rēķina. Mēs nevēlamies riskēt pazemināt satura kvalitāti, samazinot ieguldījumus nacionālajam televīzijas saturam, kas tiek gatavots uz vietas, piemēram, ziņas, vietējie seriāli un vietējie šovi," uzsvēra "TV3 Latvia" direktore.

Zūzena apgalvoja, ka lēmums pagaidām atteikties no mūsdienīgākas virszemes apraides "TV3 Latvia" bija grūta izvēle, jo uzņēmums atbalsta aizvien modernāku tehnoloģiju izmantošanu televīziju apraidē. Ciparu formāts sniedz daudz augstāka līmeņa servisa un izvēles iespējas. Tomēr ciparu formātā "TV3" ir pieejams satelīttelevīzijā un kabeļtelevīzijās.

Palikšana analogajā formātā ļaus nākamgad ieguldīt plānotos līdzekļus "TV3" programmu attīstībā un nodrošināt "TV3" pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem, uzskata "TV3 Latvia" direktore.

Jau ziņots, ka Latvijas televīzija (LTV) nolēmusi no 2010.gada 1.marta pārslēgt LTV 1.kanālu un LTV 7.kanālu pilnībā uz ciparu virszemes apraidi un pārtraukt to raidīt ar līdzšinējo analogo tehnoloģiju.

LETA