LNT pāries uz virszemes ciparu apraidi, "TV3" to nedarīs
Sabiedrība
2009. gada 9. decembris, 20:34

LNT pāries uz virszemes ciparu apraidi, "TV3" to nedarīs

Jauns.lv

Televīzijas kanāls "TV3" 2010.gadā vēl paliks pierastajā un visiem pieejamajā analogajā formātā un nepāries uz ciparu televīzijas virszemes apraidi, informēja "TV3" sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone.

Savukārt, LNT pilnībā uz ciparu apraidi Rīgas reģionā, visticamāk, pāries jau, sākot ar 1.martu, bet visā Latvijā - jau vasaras sākumā, informēja "Lattelecom" Komunikācijas daļas projektu vadītāja Līga Bite.

Lai pieņemtu lēmumu vēl vismaz gadu palikt ierastajā, analogajā apraidē, SIA "TV3 Latvia" izvērtēja pārejas uz ciparu virszemes televīzijas sociālo aspektu un gaidāmos izdevumus par apraidi, vēstīja "TV3 Latvia" direktore Baiba Zūzena.

Viņa uzsvēra, ka pretēji citu valstu pieredzei Latvijā no "TV3" pieprasītā maksa par ciparu apraidi izrādījās lielāka par analogo. Parasti izmaksas ciparu apraidei ir mazākas, jo vienā analogajā kanālā var ievietot vairākus ciparu kanālus. Uz tarifu sadārdzināšanos raidorganizācijām norādīja Valsts kontroles veiktās revīzijas VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" ziņojums.

"Lattelecom" aicina neatlikt dekoderu iegādi uz pēdējo brīdi, jo analogā apraide, visticamāk, tiks atslēgta ātrāk, nekā iepriekš plānots. Par konkrētiem termiņiem visas iesaistītās puses vēl diskutē, bet patlaban kā reālākais variants tiek minēta analogās apraides atslēgšana Rīgā 1.martā un visā Latvijā - nākamās vasaras sākumā, apgalvoja Bite.

Patlaban līdzšinējie ētera kanāli - LTV 1.kanāls, LTV 7.kanāls, LNT un "TV3" - tiek paralēli raidīti gan analogajā, gan ciparu formātā, un līdz pat 1.martam par to apraidi ciparu formātā "Lattelecom" no televīzijas kanāliem samaksu neprasīs.

Eiropas Savienības direktīvas uz ciparu virszemes televīzijas apraidi iesaka pāriet līdz 2011.gada beigām.

LETA