Sabiedrība
2009. gada 23. decembris, 09:53

Jūrmalas kāpās top aizdomīga būve

Jauns.lv

Bulduros, Jūrmalas kāpu zonā, līdzās "Parex bankas" bijušo īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka villām, slejas jaunbūve, kas, visticamāk, pieder ietekmīgam uzņēmējam Argodam Lūsiņam, raksta laikraksts "Telegraf".

Aptuveni 1,4 hektāru lielais īpašums atrodas 50 metru attālumā no jūras, aptuveni 100 metru attālumā no Kargina slavenās villas. Īpašumā jau sākusies būvniecība, lai gan zemes transformācija vēl nav atļauta.

Pirms mēneša Valsts sekretāru sanāksmē nonācis dokuments ar lūgumu atļaut meža zemes transformāciju nogabalā "Bulduri 1117". Jūrmalas dome to ir atbalstījusi jau 2009.gada 10.septembrī, turklāt esot gatava piešķirt transformācijai 11 400 latu. Lēmumu parakstījis Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics.

Būvniecības vietā "Telegraf" pārliecinājies, ka būvniecība tur jau ir sākusies, uzraksts uz plēves, ar ko apvilkts objekts, liecina, ka to būvē "Jūrmalas sporta un atpūtas centrs", kas nomā zemi no valsts. Tā mērķis esot kāpu zonā, aptuveni 50 metrus no pludmales, izveidot "pludmales inventāra nomas punktu".

Vienīgais šī centra īpašnieks ir uzņēmējs Argods Lūsiņš, kura vārds lasāms arī Latvijas miljonāru sarakstā. Pēc "Lursoft" datiem, viņam pieder deviņi uzņēmumi, tostarp arī saistībā ar naftas produktu tirdzniecību. "Telegraf" informē, ka tagad uzņēmējs acīmredzot nolēmis pievērsties arī "pludmales piederumu nomas biznesam".

Jaunbūve gan vairāk līdzinoties dzīvojamajai mājai, nevis pludmales piederumu nomas punktam. Kā laikrakstam "Telegraf" izteicies Jūrmalas Aizsardzības biedrības (JAB) pārstāvis Guntis Grūba, zemes gabala statusa maiņa nepieciešama, lai ar laiku to būtu iespējams privatizēt. Šajā vietā kāpu zonā kādreiz atradusies Jūrmalas sabiedriskā tualete.

Kā informē "Telegarf", Zemkopības ministrija norādījusi, ka meža zemes transformācija šajā vietā nepieciešama sabiedriskā parka labiekārtošanai, nevis kārtējās privātmājas būvniecībai.

Zemkopības ministrija laikrakstam norādījusi uz vairākiem normatīvajiem aktiem, kas ļauj šādu transformāciju, piemēram, kūrortpilsētas detālplāns, to neliedzot arī Ministru kabineta noteikumi, piekritis gan Valsts Meža dienests, gan Jūrmalas dome.

Jūrmalas mērs uzsver, ka meža transformācija šajā nogabalā atbilst labiekārtota parka skiču projektam, kas saskaņots ar Jūrmalas Būvvaldi. Pēc Jūrmalas domes preses sekretāres Baibas Gailītes teiktā, īpašums pieder "Valsts nekustamajiem īpašumiem" (VNĪ).

VNĪ atbildību no saviem pleciem noveļ, norādot, ka šis nogabals iznomāts "Jūrmalas sporta un atpūtas centram", kas vairākkārt vērsusies ar lūgumu atļaut meža transformāciju publiskā parka ierīkošanai.

Laikrakstam "Telegraf" tā arī neesot izdevies noskaidrot, kāpēc parka ierīkošanai būtu jāpārveido mežs.

JAB, kurus neapmierina Jūrmalas detālplānojums, iesnieguši prasību Satversmes tiesā.

LETA