Sabiedrība
2010. gada 20. janvāris, 16:19

Zatlers: Saeima balsos par uzticību pati sev

Jauns.lv

Ceturtdien Saeimā gaidāmais balsojums par pilnvarojuma došanu valdībai slēgt papildu vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem būs parlamentāriešu balsojums par uzticību sev, žurnālistiem pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Šādu atbildi Zatlers sniedza uz jautājumu, vai viņš ir gatavs izmantot savas tiesības un rosināt Saeimas atlaišanu gadījumā, ja parlamenta balsojums būs negatīvs. Zatlers gan pauda pilnīgu pārliecību, ka Saeimas balsojums būs pozitīvs un partiju ķīviņi to neietekmēs.

Prezidents, atsaucoties uz ekspertiem, sacīja: nav nevienas pazīmes, ka Saeima nav zinājusi par sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem un ka kaut kas būtu noticis pret parlamenta gribu. "Faktiski no pirmās sarunu dienas ar starptautiskajiem aizdevējiem programmu ir veidojušas septiņas politiskās partijas," sacīja prezidents, piebilstot, ka katra nākamā papildinātā vienošanās ar aizdevējiem dod valdībai lielāku rīcības brīvību.

"Tautas partijai un "Jaunajam laikam" ir jābeidz izdarīt sīki kniebieni," sacīja prezidents, norādot, ka ir iespējams turpināt politisko cīņu ar klasesbiedriem, taču ir jāsaprot, kur sākas valsts intereses un beidzas priekšvēlēšanu politiskās cīņas. Valsts pirmā persona aicināja deputātus balsot saskaņā ar valsts interesēm un saskaņā ar sirdsapziņu.

Zatlers sacīja, ka ar rītdienas balsojumu Saeima apstiprinās, vai Latvija turpinās jau uzsākto ceļu uz ekonomikas atjaunošanu, un šo lēmumu dzirdēs gan Latvijas iedzīvotāji, gan starptautiskā sabiedrība.

Tāpat prezidents vairākkārt norādīja, ka Satversmes tiesas lēmumā nav norādīts, kādā formā Saeimai jādod apstiprinājums valdības sarunā ar starptautiskajiem aizdevējiem. Viņš uzsvēra, ka visas politiskās partijas jau kopš tā dēvētās Adventes vienošanās bijušas iesaistītas šajā procesā.

Kā ziņots, laikraksts "Neatkarīgā" šodien rakstīja, ka jautājuma risināšanā par Saeimas pilnvarojumu valdībai sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem varētu iejaukties arī Valsts prezidents.

Kā, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņoja laikraksts, situācijas nopietnību, kas var beigties ar valdības krišanu, raksturo tas, ka partijas pirmdienas vakarā bija saņēmušas brīdinājumu no Rīgas pils: Zatlers varētu iejaukties situācijā ar radikāliem soļiem, pat ārkārtas vēlēšanām šobrīd, deviņus mēnešus pirms plānotajām vēlēšanām.

Kā ziņots, Saeima rīt izskatīs lēmumprojektu par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros. Pirms Saeimas sēdes paredzēta koalīcijas partiju ārkārtas sēde, kurā partijas vēl mēģinās vienoties par atbalstu minētajam projektam. Līdz šim Tautas partija ir norādījusi, ka neatbalsta lēmumprojektu, bet gan savu sagatavoto likumprojektu, kuru uzskata par pilnīgāku.

LETA