„Pelēkais kardināls” paliks uzticīgs „Jaunajam laikam”
Politika
2010. gada 25. februāris, 08:56

„Pelēkais kardināls” paliks uzticīgs „Jaunajam laikam”

Jauns.lv

Krīze valstī nav stimulējusi vairāk turēties kopā un vienoties, sabiedrībā joprojām stipra ir savstarpējā neiecietība un pat naids, uzsver no "Jaunā laika" izslēgtais Dans Titavs.

"Vienmēr esmu deklarējis, ka vienotība ir process, kas nepieciešams valstij, un daudz plašākā mērogā par triju partiju konsolidāciju. Nedrīkst sabiedrību dalīt grupās, ka "mēs būsim Latvijas nākotnes noteicēji un visvienotākie", bet visi pārējie ir nepareizi domājošie. Atceros, kad pēc "Helsinkiem–86" pāris gadus vēlāk dibinājās LNNK, toreiz helsinkieši kļuva ļoti greizsirdīgi un pikti, ka vēl kāds "atļaujas" cīnīties par neatkarīgas valsts atjaunošanu. Viņi taču esot tie īstie! Tāpat šodien neba tikai vieni ir gaismas nesēji. Šodien Latvijā ir nobriedusi politisko reformu nepieciešamība. Par tām jādomā, bet pārējais ir priekšvēlēšanu putas un gruži. Partijā nekad neesmu kārojis "amatu", gribēju vien izteikt idejas, cerēju, ka tās sadzirdēs un pēc iespējas - realizēs," intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" situāciju raksturo Titavs.

Pēc viņa teiktā, konkurējošās partijas šādas lietas uztver ar lielu prieku. "Bet "Jaunā laika" ideāli ir arī mani ideāli, un es par tiem iestāšos, - vai man ir biedra karte vai nav," sacīja Titavs un piebilda, ka JL vienmēr būs partija, ko viņš aizstāvēšot, lai cik būtu samezglojušās viņa un atsevišķu partijas līderu personīgās attiecības.

Titavs norāda uz jaunu, svaigu, derīgu ideju trūkumu partijā, - tajā jūtamas bailes no jaunām idejām, bailes no demokrātisko procesu paplašināšanās.

Dombrovska runa palika ēnā

No partijas izslēgtais "jaunlaicēns" pauž neizpratni par to, kāpēc "Titava disciplīnas pārkāpumi" netika darīti zināmi JL kongresam. "Neredzu iemeslu, kādēļ ar Titava lietas uzkurināšanu vajadzēja izbojāt ļoti labi iecerētu kongresu, jo vērīgie žurnālisti tūlīt to lika ziņu virsrakstos, kamēr, piemēram, premjerministra [Valda] Dombrovska runa palika tā īsti nesaklausīta," sacīja Titavs.

Viņš laikrakstam atklāj, ka turpinās nodarboties Latvijas eksportētāju un investoru klubā, "arī politiski palikšu aktīvs, jo tāds biju gan kā žurnālists "Dienā" un "Panorāmā", gan kā LNNK biedrs. Par laimi, arī bezpartijiskiem cilvēkiem šodien ir iespējas aktīvi darboties politikā. "Vienotības" deklarācija galu galā teic, ka šie cilvēki jāvāc kopā, nevis jāpaliek par iekapsulējušos grupu," piebilda Titavs.

Viņš īsti nepiekrītot tam, ka viņu dēvē par pelēko kardinālu. "Es vienmēr centos darboties atklāti - gan partijā, gan kā Einara Repšes palīgs. Pārmest man aizmugurisku rīcību - nu, tas nav pareizi. Tās ir blēņas," uzskata Titavs.

Atzīst cīņu par ietekmi partijā

Faktu par izslēgšanu no partijas Titavs drīzāk saista ar dažādu spēku un grupu cīņu par ietekmi. "Tas - tā vietā, lai pievērstos domai par nacionālām, par valsts interesēm. Nevar spēlēties smilšu kastē, ja mums draud nepieļaujama iespēja pazaudēt valsti un to noturēt varam tikai paši mēs. Tā lieta ir daudz svarīgāka par kaut kādu Titava izslēgšanu," uzskata Titavs.

Viņš uzsver, ka nav plānojis šķelt partiju. "Gan JL cilvēki paši izvērtēs, kas notikušajā labi, kas slikti," uzskata Titavs.

Viņš nepiekrīt versijai, ka viņa izslēgšana no partijas ir domāta kā brīdinājums Einaram Repšem. "Repšes kungs ir pietiekami spēcīgs, lai ne tādus vien belzienus izturētu, un pirmajā vietā vienmēr licis valsts intereses. Arī viņš pēc amatiem neplēšas. Finanšu ministra krēslu pašlaik laikam gan neviens nekāro, bet tas, kā šos pienākumus izdodas veikt Repšem tandēmā ar Dombrovski, ir vienkārši izcili," skaidro Titavs.

Bijušais "jaunlaicēns" uzsver, ka viņu satrauc ķīviņi, kas nevirza uz to, lai kaut ko uzceltu. "Jau teicu, - jāizskauž naids sabiedrībā, partijās, jo tas ir graujošākais, kas ar mums notiek. Attiecībā uz Repši, - es zinu, ka viņš vienmēr pieņem valstiski atbildīgus lēmumus," uzskata Titavs un piebilst, ka JL vienmēr ir mēģinājuši šķelt no ārpuses.

"Arī valsts līmenī, bet esam pietiekami lieli, stipri un gudri, lai noturētos. Ceru, ka savstarpējā apkarošanās neturpināsies kā Padomju Savienībā, kur vienmēr tā cīnījās par mieru, ka akmens uz akmens nepalika," piebilst "jaunlaicēns" Titavs.


LETA/Foto:LETA