Sabiedrība
2010. gada 8. marts, 13:12

Gada deflācija pieaugusi līdz 4,2%; februārī cenu līmenis nav mainījies

Jauns.lv

Šā gada februārī, salīdzinot ar 2009.gada attiecīgo periodu, deflācija pieaugusi līdz 4,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2010.gada februārī, salīdzinot ar 2010.gada janvāri, nav mainījies.

Precēm cenas saruka par 3,9%, bet pakalpojumiem - par 4,8%.

Kā ziņots, "Nozare.lv" aptaujātie eksperti prognozēja, ka šā gada februāra patēriņa cenu statistikas datos nav gaidāmas būtiskas izmaiņas un turpināsies iepriekšējo mēnešu tendences - cenas samazināsies.

"SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis prognozēja, ka februārī attiecībā pret janvāri patēriņa cenu samazinājums varētu būt 0,1%, savukārt gada deflācija - 4,3%. "Turpināsies dažādas izpārdošanas nepārtikas preču segmentā, savukārt pārtikas preču segmentā cenas varētu palikt nemainīgas,'' uzsver Rudzītis.

Arī "DnB Nord bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš uzskatīja, ka gaidāma neliela cenu samazināšanās, norādot, ka patēriņa cenas būtiski nemainīsies visa gada garumā.

Jau ziņots, ka vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada janvārī, salīdzinot ar 2009.gada decembri, palielinājās par 0,2%. Precēm cenas pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem - samazinājās par 0,6%.

Savukārt šā gada janvārī, salīdzinot ar 2009.gada janvāri, patēriņa cenas samazinājās par 3,1%, tajā skaitā precēm par 2,9%, bet pakalpojumiem - par 3,8%,

Deflācija 2009.gadā sasniedza 1,2%. Preču cenas pērn samazinājās par 1,2%, bet pakalpojumu - par 1%.

LETA