Sabiedrība
2010. gada 29. aprīlis, 10:26

Saeima ievēl Aivi Roni ārlietu ministra amatā

Jauns.lv

Šodien Saeima ārlietu ministra amatā ievēlēja bijušo diplomātu Aivi Roni.

Par Roni balsoja 90 deputāti, bet viens parlamentārietis balsojumā atturējās. Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad kāds ministrs ir saņēmis tik vienprātīgu atbalstu.

Uz Saeimas sēdi ieradies arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un līdzšinējais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Ronis dzimis 1968.gada 20.maijā. Augstāko izglītību viņš ieguvis Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē.

Ārlietu ministrijā viņš sācis strādāt 1991.gadā. Viņš bijis Latvijas vēstnieks Turcijā, ASV un NATO. 2006.gada Ronis kļuva par Latvijas - Amerikas finanšu foruma valdes priekšsēdētāju.

Tagad viņš kā Baltijas valstu pārstāvis nozīmēts ekspertu grupā, kura izstrādā rekomendācijas jaunajai NATO stratēģiskajai koncepcijai.

Ronis iepriekš sacīja, ka viņam būtu liels gods pildīt ministra pienākumus, taču viņam nav politisku ambīciju un vēlmes startēt nākamajās Saeimas vēlēšanās.

Viņš pēc piecu mēnešu darba valdībā pēc rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām vēlētos atgriezties savā līdzšinējā amatā, atkal kļūstot par Latvijas un Amerikas finanšu foruma prezidentu. Kļūstot par ārlietu ministru, viņam šis amats jāpamet.

Jau ziņots, ka ārlietu ministra amats kļuva vakants pēc tam, kad valdību atstāja Tautas partijas ministri. Ārlietu ministrs Riekstiņš gan pēc demisijas raksta iesniegšanas tehniski pildīja ministra pienākumus līdz jaunā ministra atrašanai un apstiprināšanai amatā.

LETA