4. maijs - Latvijas neatkarības atjaunošanas diena. Rīgā plaša svētku programma
Sabiedrība
2010. gada 4. maijs, 07:01

4. maijs - Latvijas neatkarības atjaunošanas diena. Rīgā plaša svētku programma

Jauns.lv

Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienā visā Latvijā notiek dažādi pasākumi. Rīgā no ziediem tiek veidota Latvijas kontūru, bet operā notika Saeimas sēde.

Rīgā būs dažādi svētku pasākumi

Par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienai šodien Rīgā paredzēta plaša un daudzveidīga svētku programma.

Svētku programma galvaspilsētā sākās plkst. 9 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā un plkst.11 ar karogu pacelšanas svinīgo ceremoniju pie Rīgas pils.

Savukārt svinību kultūras pasākumus plkst.11 pie Brīvības pieminekļa atklāja Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestri ar defilē programmu, bet no plkst.14 līdz 17 šajā vietā paredzēta kopīga sadziedāšanās un ziedu nolikšanas ceremonija.

Jau no plkst.12 rīdzinieki un pilsētas viesi laipni aicināti 11.novembra krastmalā, kur visas dienas garumā darbojas interaktīvie sektori "Novads pie novada" un skatāma novadu kultūras programma, savukārt vakarā no plkst.19.30 krastmalā sāksies koncerts "Mūsu tautasdziesma", kurā Latvijā populāri mūziķi aicinās ikvienu svētku apmeklētāju izdziedāt latviešu tautai tuvas dziesmas.

Aktivitātes 11.novembra krastmalā sākās ar Saeimas svinīgās sēdes translāciju lielajos ekrānos, līdztekus šeit pulcējās Latvijas novadu ļaudis, lai demonstrētu savas tradīcijas, amatnieku prasmes un iepazīstinātu ar raksturīgākajām dziesmām, dejām, rotaļām. Novadu sektoros ikvienam ir iespēja līdzdarboties amatnieku vadītajās radošajās darbnīcās. Katrā no šīm sētām īpašas spēles un aktivitātes paredzētas arī bērniem.

Turklāt novadi sarūpējuši ne tikai tikšanos ar amatniekiem, bet arī daudzkrāsainu svētku koncertu, kurā uzstājas pūtēju orķestri, folkloras kopas, vokālie ansambļi no Latvijas laukiem un pilsētām. Novadu saietā plkst.17.30 paredzēta Rīgas pilsētas svētku programma "Mana deja Latvijai", kur kopīgos deju rakstos vienosies labākie Rīgas deju kolektīvi. Turklāt ikvienam iedzīvotājam ir iespēja sveikt savu valsti svētkos, veidojot Ziedu Latviju.

4.maija svētku kulminācija paredzēta koncertā "Mūsu tautasdziesma", kur pazīstami skatuves mākslinieki - Ilga Reizniece, Normunds Rutulis, Aigars Ruņčis, Jānis Apeinis, Kristīne Zadovska, Žoržs Siksna, Ingus Pētersons, Jolanta Gulbe, Ella, Liene šomase, Atis Auzāns, Aisha - un daudzi citi vienosies kopīgā dziesmā ar pasākuma apmeklētājiem.

Koncerts būs Rīgas veltījums valstij Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienā, un tajā tiks atskaņotas Latvijai nozīmīgas un tautā iemīļotas dziesmas.

"Esam centušies padarīt 4.maija svinības par īstiem svētkiem visiem rīdziniekiem un Rīgas viesiem, lai ikviens šajā dienā varētu priecāties par mūsu valsti un justies patiesi pacilāts. Aicinu visus piedalīties šajos svētkos. Svinēsim Latvijas valsts svētkus kopā," aicina Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Nacionālajā operā notiks Saeimas svinīgā sēde

Šodien plkst.12 Latvijas Nacionālajā operā notiks Saeimas svinīgā sēde, kas veltīta Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas 90.gadadienai un Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienai.

Svinīgajā sēdē uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), kā arī Anatolijs Gorbunovs, kurš bija Latvijas Augstākās Padomes priekšsēdētājs laikā, kad notika vēsturiskais balsojums par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Būs arī ārvalstu viesu apsveikumi. Jubilejas pasākumā klātesošos plānojusi sveikt Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja Ene Ergma.

Saeimas svinīgajā sēdē piedalīsies Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Ministru kabineta locekļi, tradicionāli sēdi apmeklēs arī ārvalstu diplomātiskais korpuss.

Uz svinīgo sēdi ir aicināti Augstākās Padomes deputāti, kuri pirms 20 gadiem balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, kā arī PSRS Tautas deputātu kongresa deputāti, kuri atbalstīja Latvijas neatkarības ideju. Ielūgumi nosūtīti arī visiem atjaunotās Latvijas Valsts prezidentiem, bijušajiem Saeimas Prezidija locekļiem, 1990.gada Ivara Godmaņa vadītās valdības locekļiem un pārējo valdību vadītājiem.

Uz sēdi aicināti arī nacionālo un reģionālo masu mediju pārstāvji un Atmodas laika žurnālisti, kā arī garīdzniecības un nacionālo kultūras biedrību pārstāvji, tautieši no ārzemēm, Tautas frontes aktīvisti un atjaunotās Latvijas pirmie vēstnieki. Aicināto vidū ir arī Nacionālo bruņoto spēku virsvadība, augstskolu rektori un zinātnieki.

4.maija sēdē piedalīsies arī ministriju augstākie ierēdņi, Valsts prezidenta kancelejas, Valsts kancelejas, Valsts protokola un Saeimas Kancelejas vadība, tiesu sistēmas augstākās amatpersonas, neatkarīgo iestāžu vadītāji, augstākās amatpersonas no Rīgas domes un Latvijas Pašvaldību savienības.

Piedalīties Saeimas sēdē aicināti arī jaunieši, kuri dzimuši 1990.gada 4.maijā - dienā, kad Augstākā Padome pieņēma Latvijas Republikas Neatkarības deklarāciju.

Šī būs otrā reize pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, kad Saeimas sēde ir sasaukta ārpus Saeimas telpām. Pirmo reizi tas notika 2008.gada 18.novembrī, kad Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienai notika Latvijas Nacionālajā teātrī.

Rīgā no ziediem varēs veidot Latvijas kontūru

Šodien, Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienā, 4.maijā, Rīgā paredzēta īpaša akcija, kuras laikā ikviens aicināts no ziediem veidot Latvijas kontūru.

Ikviens tiek aicināts piedalīties akcijā "Ziedu Latvija", ņemot līdzi pavasarīgus un krāsainus ziedus, kurus, atnākot uz krastmalu, iepīt Latvijas rakstā.

4.maijs ar simbolisku Latvijas uzziedēšanu Rīgā - akcijā "Ziedu Latvija" - tiks sagaidīts jau trešo reizi.

No ziediem un zāles veidotais lielformāta Latvijas makets tiks izvietots 11.novembra krastmalā saistībā ar programmu "Novads pie novada". Dienas laikā Krastmala tiks sadalīta četros sektoros - Latvijas novados, kur katrs sevi pārstāvēs ar amatniecību, spēlēm, dziesmām un rotaļām. Pie katra no sektoriem būs izvietota atbilstošā novada ziedu kontūra, kas dienas laikā tiks papildināta un pušķota ar cilvēku nestajiem ziediem.

Ziediem pušķotie novadi "sastapsies" vienuviet pie skatuves pirms vakara programmas, kurā ar Rīgas veltījumu Latvijai populāri mūziķi aicinās ikvienu svētku apmeklētāju izdziedāt latviešu tautā iemīļotas dziesmas koncertā "Mūsu tautasdziesma".

Svētku organizatori aicina rīdziniekus un visas Latvijas iedzīvotājus dot savu artavu "Ziedu Latvijas" veidošanā. Pasākuma laikā pasākuma organizatori palīdzēs apmeklētājiem izvietot ziedus novadu kontūrās.

"Ziedu Latvija" pirmo reizi tika eksponēta pie Brīvības pieminekļa 2008.gada 4.maija svinībās.

Visā Latvijā notiks koncertakcija "Ar dziesmu par Latviju"

Šodien visā Latvijā, svinot Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienu, notiks koncertakcija "Ar dziesmu par Latviju".

Pasākumā aicināti piedalīties Dziesmu un deju svētku tautas kustības dalībnieki, amatierkori, deju kolektīvi un pūtēju orķestri.

Koncerti notiks Latvijas novados, pilsētās un mazpilsētās, vietējos kultūras centros un citās kultūras pasākumu norises vietās.

2008.gadā koncertakcija notika vairāk nekā 400 dažādās koncertu norises vietās, akcijā iesaistījās arī ārpus Latvijas dzīvojošo tautiešu pašdarbības kolektīvi Anglijā, Austrālijā un ASV. 2008.gadā koncertakcija pulcēja tūkstošiem dalībniekus un klausītājus.

Šī pasākuma mērķis ir sveikt Latvijas Republiku Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, kā arī pievērst Latvijas sabiedrības uzmanību Dziesmu un deju svētku kustības galvenajai idejai - dziesmas un dejas mīlestībai, caur ko tiek apzināta latviskā identitāte un tautas vienotība.

Visi koncertakcijas dalībnieki ir aicināti koncertus organizēt plkst.18, koncertus iesākot ar Latvijas himnu, bet koncerta noslēgumā izpildīt Jāzepa Vītola skaņdarbu "Gaismas pils".

LETA