Sabiedrība
2010. gada 9. maijs, 22:03

Brīdina par aizvien agresīvākiem ārvalstu organizāciju un personu centieniem ietekmēt procesus Latvijā

Jauns.lv

Drošības policija norāda, ka aizvien redzamāki un agresīvāki kļūst dažu ārvalstu, organizāciju un personu centieni ietekmēt procesus Latvijā, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pastiprinātu uzmanību priekšvēlēšanu laikā notikumiem Latvijā pievērš Krievija.

Drošības policija atklāj, ka pēdējos gados aizvien redzamāki un agresīvāki kļūst dažu ārvalstu, organizāciju un personu centieni ietekmēt procesus mūsu valstī. Aizvien biežāk mēģinājumi ietekmēt Latvijas politisko virtuvi notiek arī ar mediju palīdzību. Tāpēc Latvijas dienestiem tos uzdots uzmanīt īpaši rūpīgi.

"Uzmanība ir uz visām tām pusēm, kur varētu būt kāda ārējo spēku ietekme uz vēlēšanu rezultātiem. Tāds ir uzstādījums. Par to mēs esam vienojušies ar drošības orgāniem ieskaitot arī Kažociņa kungu un tāpēc tam tiek sekots līdzi. Ja tas pārsniedz kaut kādu kritisko svītru un lieta var kļūt nopietna es domāju troksnis būtu lielāks un to būtu nepieciešams pacelt augstākā līmenī," skaidroja Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (Tautas partija).

Satversmes aizsardzības birojs kā piemēru min Dmitriju Jermolajevu. Viņš ir atbildīgais par Krievijas prezidenta kancelejas izveidotā laikraksta "Rasijskije Vestji" interneta versiju. Latvijai veltītajā sadaļā publicēti tulkoti raksti no Latvijas avīzēm. Bet pa vidu atrodami raksti, kas ir baumas un izdomājumi, vēsta raidījums.

Vienā no pēdējām baumām Jermolajeva veidotajā lapā ir minējumi par vēlēšanu rezultātiem Latvijā. Nezināmu ekspertu nesaprotamā veidā tapušās prognozes vēsta, ka uzvarētāja būs Zaļo un Zemnieku savienība ar 25% vēlētāju atbalstu. Tālāk ar 20% seko "Vienotība", kā arī [Aināra] Šlesera un [Andra] Šķēles apvienība.

Raidījums norāda, ka Jermolajevs, kurš uzdodas par žurnālistu, patiesībā ir profesionāls izlūks jau otrajā paaudzē. Viņa tēvs Jurijs Jermolajevs bija Krievijas specdienestu sakaru virsnieks Ņujorkā.

Agrāk Dmitrijs Jermolajevs bija cienījams diplomāts - no 2002. līdz 2005.gadam strādāja par Krievijas vēstniecības trešo sekretāru Latvijā. Šai laikā viņš dibināja aktīvus kontaktus ar Latvijas uzņēmējiem un Satversmes aizsardzības birojs atklāja viņa izlūka darbību. Jermolajevam piemēroja tā saukto kluso izraidīšanu, aizliedzot viņam iebraukšanu Latvijā.

BNS