No rītdienas drīkstēs sēdēt Rīgas centra zālienos
Sabiedrība
2010. gada 14. maijs, 09:30

No rītdienas drīkstēs sēdēt Rīgas centra zālienos

Jauns.lv

No rītdienas, 15.maija, drīkstēs sēdēt visos Rīgas centra zālienos, izņemot pilsētas kanāla nogāzes, kā arī zālienos, kuros ir pašvaldības uzstādītas aizlieguma zīmes.

­

Līdz šim sabiedriskās kārtības noteikumi liedza atrasties zālienā Rīgas kultūrvēsturiskā centra apstādījumos - Esplanādē, kanālmalas apstādījumos, Rīgas pils skvērā, Kronvalda parkā, Vērmanes dārzā, kā arī apstādījumos, kuros ir pašvaldības izvietotas aizlieguma zīmes. Zālienā sēdēt atļauts Ziedoņdārzā, Viesturdārzā un parkos, kas atrodas ārpus Rīgas centra.

Rīt, 15.maijā, stājas spēkā grozījumi Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumos, kas nosaka, ka būs aizliegts atrasties tikai kanālmalas nogāzes apstādījumos, kā arī zālienā un apstādījumos, kuros ir pašvaldības izvietotas aizlieguma zīmes.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laila Ivāna, aģentūra "Rīgas dārzi un parki" pagaidām nav pieprasījusi papildu līdzekļus izsēdēto zālienu atjaunošanai.

"Izdevumi būs atkarīgi no tā, kāda būs vasara. Ja tā būs ļoti lietaina vai sausa un zālieni tiks bojāti, tad aģentūra rudenī varētu lūgt kādus papildu līdzekļus," sacīja Ivāna.

Kā ziņots, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) solīja, ka rīdzinieki un galvaspilsētas viesi šovasar varēs sēdēt Rīgas centra zālienos.

Pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" direktors Agnis Kalnkaziņš (TP) iepriekš deputātus informēja, ka, viņaprāt, tūristi un rīdzinieki neizjutīs lielu apgrūtinājumu, ja tiks aizliegts uzturēties 1% Rīgas zaļās teritorijas. Tie ir Rīgas centra parki un kanālmala.

Aģentūras vadītājs informēja, ka iepriekš tika veikti eksperimenti, atļaujot cilvēkiem uzturēties Rīgas centra zālienos. Tā rezultātā zālieni esot piemēsloti ar izsmēķiem, košļājamām gumijām, kā arī dažādiem citiem atkritumiem.

Taču vislielākās problēmas radot tieši bojātā augsne. Rīga atrodas smilšainā vietā, un virs smiltīm ir ļoti plāna augsnes kārta. To bojājot, būtiski cieš zaļā zona. Izmīdot zālāju, tas stipri cieš, un ir nepieciešami ieguldījumi, lai zālāju atjaunotu.

Kalnkaziņš uzskata, ka Rīgas centrā būtu nepieciešams maksimāli sargāt sakoptu zaļo zonu, kas turklāt sniedz lielu estētisku baudījumu.

Kā ziņots, pagājušā gada 16.jūnijā notikušajā pēdējā iepriekšējā sasaukuma domes sēdē deputāti, veicot sasteigtus grozījumus Sabiedriskās kārtības noteikumos, atļāva sēdēt pilnīgi visos pilsētas zālienos, kaut gan vēlējās to aizliegt.

Tomēr vēlāk ārkārtas sēdē deputāti izlaboja šo kļūdaino lēmumu un aizliedza uzturēties pilsētas centra zālienos.

LETA/Foto:LETA


­