Sabiedrība
2010. gada 21. jūnijs, 22:13

Igaunija mudina izveidot no muitas brīvu zonu Baltijas reģionā

Jauns.lv

Baltijas jūras reģiona Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vajadzētu savā starpā atteikties no muitas kontroles, tādējādi sekmējot jūras tirdzniecības attīstību, pirmdien sacīja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets.

"ES valstīm, kas atrodas ap Baltijas jūru, vajadzētu iekšējo tirgu, lai atteiktos no laiku šķērdējošām muitas procedūrām un atbalstītu tirdzniecību un sadarbību Baltijas jūras reģionā," pēc tikšanās ar Somijas kolēģi Aleksandru Stubu sacīja Paets.

Bez Igaunijas un Somijas Baltijas jūras krastos ir vēl sešas ES dalībvalstis - Latvija, Lietuva, Polija, Vācija, Dānija un Zviedrija.

Kaut arī ES ietvaros uz zemes ceļiem kontrole pamatā ir pārtraukta, jūras tirdzniecībā situācija ir sarežģītāka.

"Daudzos maršrutos Baltijas jūrā, pat tad, kad kuģi brauc no vienas ES ostas uz citu, mums joprojām ir muitas prasības jūras transportam," skaidroja Igaunijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Kersti Luha.

"Ja kuģis brauc no Igaunijas uz Somiju, netiek pieprasītas muitas procedūras, jo kuģis Somijas līcī tikai šķērso ekonomisko zonu," norādīja Luha. Bet, ja tas pats kuģis ar to pašu kravu dodas no Igaunijas uz kādu Zviedrijas ostu, tas šķērso Baltijas jūras starptautiskos ūdeņus, un tāpēc tam ir jāizšķiež laiks muitas procedūrām Zviedrijā."

Paets sacīja, ka mērķis ir mainīt noteikumus, lai pret tirdzniecību no vienas ES dalībvalsts uz otru būtu vienlīdzīgi nosacījumi, neraugoties uz to, vai kuģis šķērso starptautiskos ūdeņus vai nē.

LETA